Friesland even helemaal uit de gratie bij nieuwbouw

Door heel Nederland is de oplevering en verkoop van nieuwbouwwoningen sterk vertraagd. Friesland spant de kroon. 

Uit de jongste cijfers van brancheorganisatie WonigBouwersNL blijkt dat Nederland geen 1 maar 2 miljoen woningen moet bouwen om te voorzien in de aanzwellende vraag naar woonruimte. Tegelijkertijd blijkt uit de cijfers dat het halen van de oorspronkelijke doelstelling al steeds lastiger wordt. 

De bouw en oplevering van nieuwbouwwoningen is ondertussen voor een belangrijk deel stil gevallen met de bekende trits genoemde factoren als oorzaak: oplopende bouwkosten, oplopende rente en stapeling van huurregels. Ontwikkelaars- en beleggers hebben het lastig of kijken naar allocatie van hun gelden naar andere Europese woningmarkten. 

De terugloop wordt door heel Nederland gevoeld, met name in het segment dure appartementen. De provincie Friesland, de afgelopen jaren steeds meer in trek bij Randstadontvluchters, spant de kroon. Omrop Fryslân meldt dat er in de Noordelijke provincie het afgelopen half jaar 66% minder nieuwbouwwoningen werden verkocht. Zeeland (-64%) en Drenthe (-56%) doen het ook significant slechter dan de rest van het land.