Financiële steun voor herstructurering winkelgebieden

Gemeenten kunnen aanspraak maken op financiële steun van het rijk om hun winkelgebieden weer aantrekkelijk te maken. Dat moet wel in samenwerking met private investeerders.

De retailbranche heeft het door de opkomst van online winkelen al jaren lastig. De lockdowns tijdens de pandemie hebben dit effect versterkt en de leegstand van winkelpanden vergroot. Volgens een rapport van Locatus geldt dat in ieder geval voor de grote steden.

Dat komt de aantrekkelijkheid van winkelgebieden niet ten goede, aldus het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daarom stelt EZK een bedrag van €22 mln beschikbaar voor gemeenten die via sloop, nieuwbouw of renovatie van gebouwen en de openbare ruimte hun winkelgebieden willen aanpakken.

Impulsaanpak Winkelgebieden
De financieringsronde maakt deel uit van het programma Impulsaanpak Winkelgebieden, waar het kabinet vorig jaar in totaal €100 mln voor heeft uitgetrokken. De Rijksoverheid wil hiermee gemeenten stimuleren om (delen van) binnenstedelijke winkelgebieden om te vormen tot toekomstbestendige gebieden met een stevige, sociale en economische basis.

‘De detailhandel in winkelgebieden staat door online shopping voortdurend onder druk,’ aldus verantwoordelijk minister Micky Adriaansens. ‘Het beeld van winkelstraten met lege panden is geen uitzondering meer. Leegstand kan weer leiden tot verloedering van winkelgebieden. Fijn winkelen is er dan niet meer bij. Binnensteden worden zo minder leefbaar en minder aantrekkelijk. Dat is een ontwikkeling die we tegen willen gaan, en daarom gaan we dat aanpakken met de Impulsaanpak Winkelgebieden waarvan zowel ondernemers, bewoners als bezoekers profiteren.’

Publiek-private samenwerking
Gemeenten die aanspraak willen maken op de financiële ondersteuning kunnen tot en met 30 mei een projectplan indienen. Het projectplan moet gericht zijn op de herstructurering en transformatie van winkelgebieden. Een belangrijke voorwaarde is dat gemeenten en private investeerders hierin samenwerken. Met een gelijktijdige aanpak van zowel de openbare ruimte als de gebouwen in een gebied, kunnen gemeenten een vitale en toekomstbestendige winkelomgeving creëren, aldus het ministerie.

Vier rondes
Na deze financieringsronde volgen er nog drie onder het programma Impulsaanpak Winkelgebieden. De tweede is dit najaar voorzien, de laatste komt naar verwachting in 2024. Het maximumbedrag per project is €5 mln. EZK verwacht niet dat elke aanvraag met het maximale bedrag wordt gehonoreerd en dat in totaal 40 projecten ondersteund kunnen worden.