Feyenoord City 2.0: treinstation Stadionpark, nieuwe brug en max 9500 woningen

Het Rotterdamse college van B en W heeft woensdag de plannen voor Feyenoord City naar de gemeenteraad gestuurd. In de plannen krijgt Rotterdam Zuid een treinstation Stadionpark en een nieuwe stadsbrug en verrijzen er 7000 tot 9500 woningen in het stadsdeel.

Voor bedrijven, onderwijs, maatschappelijke voorzieningen, recreatie en sport wordt er 350.000 m² vrijgemaakt. Zoals eerder bekend gemaakt, blijft een gemoderniseerde Kuip de thuishaven van voetbalclub Feyenoord. Voor de locatie waar in de oude plannen nog een nieuw stadion was gepland, is een ambitiedocument Waterkant opgesteld. Als al deze plannen worden gerealiseerd, ontstaat een nieuw centrum op Rotterdam Zuid.

Hillesluis beter verbonden

Met de komst van het Getijdenpark en de nieuwe rivierpromenade, ontstaat een nieuwe bestemming in Rotterdam om te recreëren en te (water)sporten. Het Rondje Stadionpark verbindt de verschillende gebieden, waar mensen kunnen wandelen, skaten en hardlopen. Het nieuwe Feyenoord City en de omliggende wijken worden op elkaar aangesloten met nieuwe routes over het spoor. Hiermee wordt bijvoorbeeld de wijk Hillesluis veel beter verbonden met de rivier.

 “Dit plan zorgt ervoor dat Feyenoord City een prettige plek wordt voor alle Rotterdammers”, zegt wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen. “Maar vóóral bewoners van de omliggende wijken gaan van het nieuwe gebied profiteren.”

Bij het uitdenken van het masterplan en het ambitiedocument Waterkant zijn bewoners en ondernemers uit wijk Hillesluis, Feijenoord en Afrikaanderwijk nauw betrokken. De uitkomsten van de gesprekken zijn met hulp van de betrokken ontwerpbureaus EFFEKT, OMA en LOLA, de stichting Stigam en specialisten van de gemeente verwerkt in de plannen.

Aanleg Getijdenpark in 2025

Om snel van start te kunnen gaan, vraagt het College de gemeenteraad om voor de zomer een aantal projectbestemmingsplannen vast te stellen. Zeegers: “In de loop van 2025 starten we met de aanleg van het Getijdenpark Feyenoord. Dat wordt echt een prachtig project en één van de grote trekkers van Feyenoord City.”

Het Getijdenpark komt tussen het Eiland van Brienenoord en het Mallegat, aan de oevers van de Maas, te liggen.

Feyenoord City wordt in de komende tien jaar in fases gebouwd. De bouw van De Waterkant start in de loop van 2027. Voor de gebieden Veranda en de Stadiondriehoek is de start nog niet vastgesteld. In Hillesluis moet eerst het spoorwegemplacement worden verwijderd voor er gestart kan worden met nieuwbouw. De mogelijkheden van verplaatsing worden momenteel onderzocht.

De verwachting is dat dit zeker niet voor 2030 gebeurt en daarmee hangt ook de bouw van een nieuw station Stadionpark samen. In diezelfde periode is ook duidelijk waar de stadsbrug precies gaat belanden.

Woningen

Waterkant is goed voor zo’n 4.000 woningen. Daarnaast komen er nog zo’n 4.000 à 5.000 woningen bij, verdeeld over de Veranda, Stadiondriehoek en Stationsomgeving Hillesluis. Er is daarbij ook plek voor een andere functies. Zo komt er een maatschappelijke bedrijfsruimte, bijvoorbeeld voor ondernemers die zich richten op het opleiden en ontwikkelen van jongeren uit de omgeving. Ook zal er ruimte zijn voor dagbesteding of het organiseren van zorgverlening op lokaal niveau.

Private samenwerking

Het eerste deel van de woningbouw Feyenoord City wordt gerealiseerd door de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas (Stigam) en de bij de stichting aangesloten projectontwikkelaars. Stigam staat geheel achter de plannen en heeft deze als uitgangspunt genomen voor haar eigen, private grondexploitatie. Op basis van de nieuwe plannen en de grondexploitatie maakt Stigam de financiering hiervoor verder rond.