Eerste nieuwbouw in M4H Rotterdam in Galileipark

Dura Vermeer Heyma en Havenbedrijf Rotterdam hebben een contract ondertekend voor de bouw van het nieuwe Ferro-kantoor op het voormalige Ferro-terrein in het Galileipark.

Het wordt een verzamelgebouw dat recht wil doen aan de duurzaamheidsambities van de beoogde vastgoedontwikkelingen in het gebied.

Dit eerste nieuwbouwproject moet hét visitekaartje worden van M4H Rotterdam (Merwe-Vierhavens), dat samen met RDM Rotterdam op Heijplaat het Rotterdam Makers District vormt. Hier werken gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf gezamenlijk aan een geheel nieuw gebiedsconcept, waar straks wonen, onderwijs en innovatieve maakindustrie samengaan. Het Havenbedrijf creëert in het Galileipark in M4H een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor de nieuwe generatie (maritieme) maakbedrijven binnen de thema’s energietransitie, mobiliteit en circulariteit.

Duurzame ambities

Het gebouw is een herbestemming van het voormalige Ferro kantoor uit 1969. Op het perceel van circa 1800 m² wordt een verzamelgebouw gerealiseerd met circa 7400 m² kantoorruimte en circa 700 m² bedrijfsruimte. Het zal plaats bieden aan ongeveer 300 werknemers.

Het gebouw maakt gebruik van het bestaande casco, een grotendeels biobased gevel, energielabel A+++ én pv-panelen op het dak. Het pand wordt gebouwd volgens de BENG normen (Bijna Energieneutrale Gebouwen), Breeam-NL-outstanding en gasloos opgeleverd. En met een ‘all electric’-bouwplaats wordt ook tijdens de bouw de uitstoot geminimaliseerd.

Verbindende rol

Voor het ontwerp van het Ferro kantoor is de samenwerking opgezocht met Group A. Een architectenbureau gevestigd in het nabijgelegen Keilepand. Group A heeft een grote betrokkenheid bij de gebiedsontwikkeling van M4H, heeft veel kennis in het verduurzamen van historische panden en speelt een actieve verbindende rol in het gebied.

Voor de realisatie van het ontwerp heeft Dura Vermeer Bouw Heyma een team met technische experts en specialisten samengesteld. Totaalinstallateur Dura Vermeer Techniek wordt tijdens de realisatie verantwoordelijk voor alle installaties. WVH Geveltechniek sluit aan voor het ontwerp en de bouw van de gevel.

Voor bedrijven die op zoek zijn naar een open innovatiemilieu dichtbij onderwijs- en kennisinstellingen en goede (haven)faciliteiten is het nieuwe Ferro kantoor in het Galileipark een ideale omgeving.