Edge maakt alle toekomstige ontwikkelingen ‘Net Zero’

Vastgoedontwikkelaar Edge gaat de CO2-uitstoot van alle nieuw aangekondigde projecten halveren, met als uiteindelijk doel het reduceren tot nul uitstoot.

Edge is een van de eerste vastgoedontwikkelaars in Europa die een Net Zero routekaart heeft opgesteld voor het volledig terugdringen van alle CO2-uitstoot. Vanaf vandaag zullen alle nieuw aangekondigde projecten ‘Net Zero carbon’, ofwel netto-nul CO2-uitstoot zijn. Het uiteindelijke doel is om alle Scope 1, 2 en 3 emissies, inclusief de materiaalgebonden en operationele emissies van gebouwen, in 2050 te reduceren tot een absolute nul. De eerste Net Zero projecten van Edge worden vanaf 2025 opgeleverd.

Naast ontwikkelingen heeft de Net Zero-toezegging van Edge ook betrekking op de bedrijfsemissies van alle 140 personeelsleden. Edge heeft zijn Net Zero-verplichtingen gebaseerd op het Science Based Targets-initiatief en hiervoor een Net Zero-routekaart opgesteld.

De ontwikkelaar heeft de ambitie om zonder verdere compensatie nul CO2-uitstoot te bereiken in 2050. Om de absolute nul te bereiken zal de gehele bouwsector ingrijpend moeten veranderen – onder meer door een ruimere beschikbaarheid van herbruikbare materialen, meer transparantie bij de leveranciers en het gebruik van hernieuwbare energie.

Coen van Oostrom, oprichter en ceo van Edge en co-chair Real Estate bij het World Economic Forum: ‘Klimaatverandering is de grootste uitdaging van onze tijd. 25 jaar geleden hebben wij besloten dat gebouwen deel moeten uitmaken van de oplossing en niet het probleem. Door onze aanhoudende focus op hoe we bouwen en hoe we onze gebouwen gebruiken, kunnen we vandaag als een van de eerste vastgoedbedrijven een Net Zero-strategie uitrollen. Het uiteindelijke doel is uiteraard het bereiken van nul CO2-uitstoot. Wij zijn van mening dat de vastgoedsector verantwoording moet afleggen en roepen onze partners en vernieuwers in andere sectoren op om samen met ons in actie te komen om beter, groener en met oog op de toekomst te bouwen.’

Macquarie Asset Management – vermogensbeheerder op het gebied van infrastructuur, die heeft toegezegd in 2040 Net Zero te zullen bereiken – is onlangs overeengekomen om een aanzienlijk minderheidsbelang in Edge te verwerven om de ontwikkeling van duurzame gebouwen in heel Europa te stimuleren.

In de Net Zero-routekaart van Edge staat het volgende:
• Vandaag: de materiaalgebonden en operationele CO2-uitstoot van alle nieuw aangekondigde Edge-projecten zullen met ten minste 50% worden verminderd, wat resulteert in een doelstelling van max. 500 kg CO2e/m² tot aan oplevering en een operationele energiedoelstelling van 25 kWh/m²/jaar voor gebouwgebonden installaties. Alle resterende emissies op bedrijfs- en projectniveau zullen worden gecompenseerd
• 2030: de CO2-uitstoot van Edge-activiteiten wordt met minstens 50% verminderd ten opzichte van het referentiescenario van vóór corona (2019), in lijn met de maximale 1,5 graad opwarming. Bij alle projecten wordt gestreefd naar minimaal 50% reductie. De compensatie zal worden gehalveerd ten opzichte van 2022.
• 2050: CO2-uitstoot is absoluut nul, zonder compensatie.

Naast het Science Based Targets-initiatief is de Net Zero-routekaart van Edge ook ontwikkeld en afgestemd op de beginselen van andere CO2-kaders van de UK Green Building Council (UKGBC), het World Economic Forum (WEF) en de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).