Duurzaam vastgoed goed voor risico–rendementsprofiel

Duurzaam vastgoed is goed voor het risico–rendementsprofiel. Dit was een van de thema’s die besproken werden tijdens het Dutch GRESB-event.

Nederlandse pensioenfondsen maken zich sterk voor verantwoord beleggen, daarom stond dit jaar het thema ‘Verantwoord Beleggen Nederlandse Pensioenfondsen’ centraal. Verschillende sprekers en panelleden bespraken thema’s over beleggen in duurzaam vastgoed.

De middag leverde interessante inzichten op. Zo blijkt uit academisch onderzoek dat duurzaam vastgoed meer waard is dan niet-duurzaam vastgoed. Beleggen in vastgoed zonder rekening te houden met de ESG-criteria is daarom ondenkbaar geworden. Daarnaast is er overtuigend academisch bewijs dat laat zien dat duurzaamheid in vastgoed goed is voor het risico–rendementsprofiel, zeker in vergelijking met andere asset classes. Ook werd er getoond hoe kleine pensioenfondsen hun krachten kunnen bundelen om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.

Het event werd gehouden op het kantoor van ASR Vastgoed Vermogensbeheer in Utrecht. Dick Gort, ceo van ASR Vastgoed Vermogensbeheer, verzorgde de opening en de afsluiting van het evenement. Piet Eichholtz, professor of Finance and Real Estate bij Maastricht University, sprak over de onderzoeksresultaten van verantwoord beleggen door Nederlandse pensioenfondsen en Paul van Tongeren, managing director bij GRESB, verzorgde een GRESB-update.

Ook was er een paneldiscussie. André Snellen, chairman bij Pensioenfonds Detailhandel, Patrick Kanters, managing director Global Real Estate & Infrastructure bij APG Asset Management, en Riger Otten, investment manager bij Philips Pensioenfonds, gingen met elkaar en publiek in dialoog over hoe ver integratie van ESG in vastgoedportefeuilles kan gaan.