Driemaal waarde voor je geld

Onlangs publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de drijfveren en barrières voor verduurzaming onder woningeigenaren.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 28 mei 2021

Hun conclusie is niet verrassend. Driekwart van de Nederlandse woningeigenaren heeft nog niets ondernomen en een belangrijke reden voor deze aarzeling is de onzekerheid over de meerwaarde. Wat levert verduurzaming de eigenaar op, nadat de kosten zijn gemaakt?

Sinds 2017 werkt een kleine pan-Europese onderzoekscoalitie in opdracht van de Europese Commissie aan het project CRREM – the Carbon Risk Real Estate Monitor. In dit project wordt werk gemaakt van het benchmarken van de energiestatus van panden ten opzichte van een denkbeeldige beleidslijn. Deze beleidslijn wordt per land en sector berekend en eindigt in alle gevallen in het jaar 2050 in het klimaatakkoord uit Parijs. Op deze manier leer je als vastgoedeigenaar in de tussentijd waar je nu staat en wat er de komende jaren op je af komt aan strenger beleid. Juist bij vastgoed kan de energiestatus worden verbeterd door een ingreep waar de kosten voor de baten uit gaan.

Wat levert deze investering dan op aan waarde? Allereerst is daar de energiebesparing. Deze kosten zouden zonder ingreep zijn doorgestegen. Daarnaast zal het pand profijt hebben van zogenaamde indirecte voordelen na de ingreep. Verduurzaamde panden zijn couranter in de markt, comfortabeler in gebruik en genieten dus een competitief voordeel ten opzichte van de bestaande voorraad. Deze waarde neemt geleidelijk aan af, want nieuwbouw zal zorgen voor steeds meer duurzame alternatieven. Tot slot is er een groeiend voordeel, dat staat voor de bescherming die je geniet tegen toekomstig overheidsbeleid. In de toekomst zullen sancties (verhuurverbod, verhoogde belastingdruk) op niet-verduurzaming oplopen; sancties waartegen je na de ingreep tegen bent beschermd.

 

In een video vertelt prof. dr. Dirk Brounen hier meer over: www.tias.edu/item/driemaal-waarde-voor-je-geld