Doorstart van V&D mislukt

De curatoren van V&D hebben de handdoek in de ring gegooid. In een korte verklaring hebben zij dinsdagmiddag laten weten dat de doorstart van warenhuisconcern V&D onder kandidaat-koper Cool Investments niet haalbaar is.

De curatoren van V&D hebben de handdoek in de ring gegooid. In een korte verklaring hebben zij dinsdagmiddag laten weten dat de doorstart van warenhuisconcern V&D onder kandidaat-koper Cool Investments niet haalbaar is.

‘Het is helaas niet mogelijk gebleken om de ‘puzzel’ tussen potentiële koper(s), verhuurders en financier(s) op te lossen’, zo melden zij.
De verklaring van Cool Investments van Roland Kahn meldt dat er ‘bezield gewerkt is aan een doorstart van V&D in een nieuwe lifestyle formule. We moeten helaas concluderen dat wij er niet in geslaagd zijn de belangen van alle betrokkenen op één lijn te krijgen.'
De komende weken zal een zeer beperkte groep van V&D-medewerkers onder leiding van de curatoren de boedel ordentelijk afwikkelen.
In een reactie zegt adviseur Cushman & Wakefield namens de verhuurders van de V&D-panden de gang van zaken te betreuren. 'Er was onder de verhuurders brede support voor het initiatief Kahn', aldus de mededeling. 'De verhuurders beraden zich over de nu ontstane situatie en op de volgende stap.'

Supermarktketen Jumbo, dat eerder uit de boedel al de zelfstandige vestigingen overnam van restaurantketen La Place, ook onderdeel van V&D, laat weten het ten zeerste te betreuren dat het niet is gelukt een doorstart van de V&D warenhuizen te realiseren. ‘Hiermee gaan veel banen verloren en komt er een einde aan een Nederlands retailicoon.’
Hoewel dit betekent dat ook de La Place vestigingen in de voormalige V&D warenhuizen op dit moment niet kunnen worden voortgezet, zegt Jumbo wel te zullen kijken naar nieuwe exploitatiemogelijkheden voor de inpandige vestigingen van La Place. Jumbo: ‘La Place is een ijzersterke formule en voorziet in een grote behoefte in de Nederlandse binnensteden. Wij zien dan ook onverkort veel kansen voor La Place en hebben duidelijke groei-ambities. De zelfstandige La Place vestigingen blijven wel gewoon open en onze gasten zijn en blijven hier van harte welkom.’

Roland Kahn was de enige geïnteresseerde koper die de afgelopen twee weken exclusief met de curatoren heeft kunnen onderhandelen. Vorige week liet hij weten minstens 35 vestigingen nodig te hebben om een succesvolle doorstart te kunnen maken met de V&D-formule. De winkels van het warenhuis zijn in handen van 25 verschillende beleggers, zowel particulier als institutioneel, die allemaal afzonderlijk hun instemming moesten betuigen met de plannen van Kahn. Naar verluidt zou hij gevraagd hebben om een halvering van de huurverplichtingen en een financiële bijdrage bij het renoveren en opnieuw inrichten van de winkels.

Het faillissement van V&D biedt de vastgoedeigenaren de ruimte om zaken te doen met de Canadese warenhuisexploitant Hudson’s Bay. Deze wil, na Duitsland en België, ook een of twee warenhuisformules in Nederland uitrollen. Hoewel Hudson’s Bay waarschijnlijk ook een bijdrage in de investeringen van de panden wil en geen huur wil betalen gedurende de maanden die de renovatie van vestigingen vergen, zou zij daar langlopende huurcontracten van 10 jaar of langer tegenover willen stellen en daarmee de verhuurders een redelijke mate van zekerheid willen bieden.
Het warenhuis was op last van de curatoren sinds maandag al gesloten – dat was om de inboedel te inventariseren, zo lieten de bewindvoerders weten.

Met de mededeling van de curatoren komt definitief een einde aan het imperium dat Anton Dreesmann heeft opgebouwd. De eerste winkel werd in 1997 in Amsterdam geopend door Willem Vroom en Anton Dreesman. Op zijn hoogtepunt in de jaren ’60, ’70 en ’80 van de vorige eeuw omvatte het, naast V&D, winkels als Hema, De Bijenkorf, Dixons, Siebel, Schaap & Citroen, Scapino, Hans Anders, Hunkemöller, Kijkshop, Perry Sport, America Today, Claudia Sträter, Prénatal, Scapino, Vögele, M&S Mode, De Bijenkorf, Hema en It’s. Tevens behoorde Edah- en Konmar-supermarkten en de bouwmarkten Praxis en Formido tot het concern dat daarmee elke winkelstraat in Nederland inkleurde. Ironisch genoeg heeft Ronald Kahn in het verleden twee van deze formules gekocht, America Today en M&S.
V&D werd op 31 december failliet verklaard nadat zij vlak voor kerst uitstel van betaling had aangevraagd. Het warenhuis had ongeveer 8000 medewerkers in dienst die werkzaam waren in 62 vestigingen.