Doorstart Big Bazar definitief van de baan

De failliete winkelketen Big Bazar maakt geen doorstart. De enige partij die interesse had, wilde te weinig neerleggen voor de resterende voorraden van de koopjesketen, zo lieten de curatoren in een mededeling aan het personeel weten. Zij konden daardoor naar eigen zeggen niet op de bieding ingaan.

De curatoren legden het personeel uit dat het hun belangrijkste taak is om nog zoveel mogelijk geld uit de boedel te halen voor het betalen van schuldeisers. Daardoor konden ze geen voorstel accepteren, waarbij een koper maar een fractie van de oorspronkelijke inkoopwaarde van alle overgebleven artikelen zou neertellen. Andere partijen die zich de voorbije weken hebben gemeld bij de curatoren, wilden niet verder met de winkels maar waren alleen geïnteresseerd in de voorraad. Ook met hen is geen deal gesloten omdat ze te weinig geld boden.

De curatoren zullen nu in de komende periode de voorraad vanuit de overgebleven winkels van Big Bazar zelf uitverkopen. ‘Zoals gebruikelijk bij een faillissementsuitverkoop zal dat met korting gebeuren.’

Failliet verklaard

De rechtbank in Amsterdam verklaarde Big Bazar eind vorige maand failliet. De keten kampte al enige tijd met financiële problemen en kreeg steeds meer klachten binnen over onbetaalde rekeningen. Ook was er toen al een aantal  winkels gesloten. Big Bazar had op het moment van faillissement nog zo’n negenhonderd werknemers in dienst en minder dan honderd winkels.

Reddingspogingen mislukt

Afgelopen zomer deed de discounter nog verschillende pogingen om het bedrijf van de ondergang te redden, onder meer via verzoeken om een schuldenexpert aan te laten wijzen die orde op zaken zou kunnen stellen. De door boze verhuurders en leveranciers ingediende aanvragen voor een faillissement, kwamen daardoor telkens in de wacht te staan. De reddingspogingen mislukten, tot teleurstelling van de vakbonden en het personeel.

Kleine schuldeisers grijpen mis

Directeur Joost Konings van incassobureau Invorderingsbedrijf, dat namens meerdere schuldeisers van Big Bazar spreekt, zegt dat het ‘jammer is dat er niemand is gevonden die voor het merk Big Bazar nog een flinke som geld wilde betalen’. Maar voor de kleinere schuldeisers maakte het volgens hem eigenlijk al niet meer uit. ‘Wat de curatoren nog aan geld ophalen gaat naar de Belastingdienst.’ Big Bazar had voor tientallen miljoenen euro's aan schulden en de fiscus staat bij betalingen door curatoren na een faillissement altijd vooraan in de rij.