De intransparante markt van topwoningen

PropertyNL dook in de wondere wereld van de intransparante woningmarkt van het hoogste segment van Nederland, unieke woningen boven de € 10 mln.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 17 december 2021

Het jaar 2021 kende een oververhitte woningmarkt met hoge prijzen en een aanbod dat overal opdroogde. Er is echter een klein deel van de markt dat volledig autonoom en volgens zijn eigen regels opereert: de markt voor het meest exclusieve vastgoed in Nederland, boven € 10 mln.
2021 was een jaar waarin opvallend veel huizen met vraagprijzen boven de € 10 mln kwamen bovendrijven. Deze markt wordt gekenmerkt door intransparantie en verrassingen. Woningen die met veel bombarie op Funda verschijnen, maar ook vaak met stille trom het internet verlaten. Woningen die vervolgens een halfjaar later met een totaal andere vraagprijs een rentree maken bij gespecialiseerde makelaars.

Champagne
Eigenaren en kopers blijven graag anoniem in deze markt, maar makelaars zijn gebaat bij een zekere bekendheid van het pand. Zo mocht een makelaar onlangs aankondigen dat de champagne is ontkurkt in Aerdenhout. Op de valreep van 2021 is daar Klein Bentveld verkocht. Of de champagne terecht is, is nog de vraag. Het Kadaster heeft nog geen transactieprijs vermeld.
Vijf jaar was het stil op het Bentveldse landgoed van 4 hectare. Leslie de Ruiter van Christies Real Estate|R365 maakte de verkoop op LinkedIn wereldkundig. Hij deed de deal in samenwerking met Huib Haije van Makelaarskantoor Aerdenhout & Omstreken. In het Kadaster valt terug te vinden dat het landgoed in 2006 werd verkregen voor € 7,7 mln. Destijds was het de stichting Villars die dit bedrag neertelde voor het perceel. Uit de statuten van deze stichting blijkt dat de stichter en enige bestuurder van deze stichting Frank Oers is. Of de oud-directeur van de trustmaatschappij TMF Group er daadwerkelijk zelf heeft gewoond wordt op internet nog wel eens in twijfel getrokken. In werkelijkheid zou niet Frank Oers maar René Rijntjes (mede-oprichter van de TMF Group) de echte eigenaar zijn, samen met zijn vrouw, de voormalig bestuurder van Staalbankiers Monique Rijntjes-Weglau. Zij zouden Klein Bentveld sinds 2006 hebben bewoond.

Rookgordijn
De intransparantie rond Klein Bentveld is geen uitzondering bij de verkoop van miljoenenvilla’s. Regelmatig trekt de eigenaar of toekomstige eigenaar een rookgordijn op bij de aankoop van een huis in deze exclusieve categorie.
Dat dit niet in alle gevallen opgaat, bewees ondernemer Sibbah Nissan, die aan het begin van dit jaar zijn villa aan de Baambrugse Zuwe in de verkoop deed. Deze villa met een vraagprijs van € 17,5 mln wordt door Sotheby’s aangeboden. Het is een prijs die tot voor kort niet in Nederland voorkwam, maar vooral betaald werd in steden als Londen en Parijs. Marianne Joanknecht van Sotheby’s zegt zich daarom vooral te richten internationale kopers. Vinkeveen is voor mensen uit het buitenland praktisch Amsterdam. ‘Het is een kwartier rijden naar de Zuidas’, aldus de makelaar.

In de luwte
Veel huizen uit het duurste segment van de Nederlandse markt zijn niet altijd te vinden op Funda. Deze villa’s worden vooral in de luwte aangeboden, door makelaars gespecialiseerd in exclusief vastgoed, meermaals zonder prijsvermelding. Dit blijkt uit een inventarisatie door PropertyNL van de 10 huizen met de hoogste vraagprijs. Van deze 10 topwoningen konden er slechts drie teruggevonden worden op de Nederlandse huizenwebsites.
Een voorbeeld van een huis dat al langere tijd in de luwte wordt aangeboden is kasteel Bolenstein van Jan-Dirk Paarlberg. Op deze buitenplaats resideerde voormalig eurocommissaris Neelie Kroes een tijdje. Het huis, dat gebouwd werd in 1340, gaat ook door het leven als Ridderhofstad. Kosten nog moeite zijn gespaard om het voor miljoenen te restaureren, zodat het niet ten prooi zou vallen aan de tand des tijds. De prijs voor het huis aan de Bolensteinseweg is uitsluitend op aanvraag, maar bronnen hebben PropertyNL bevestigd dat de onofficiële vraagprijs op € 14,5 mln ligt.

Volledig anoniem
Er is een categorie huizen in Nederland waarvan het de bedoeling is dat het gehele proces van zowel de bouw als de aan- of verkoop volledig anoniem blijft. In unieke gevallen gebeurt het zelfs dat al bij de bouw een geheimhoudingsplicht wordt bedongen voor alle betrokkenen. In 2007 verkocht de familie Brenninkmeijer voor € 7,25 mln het perceel aan de Logosberg 3 te Laren. De koper van het perceel betrof Willem Willemstein. Hij zag het bouwproject op dit perceel als zijn magnus opus. Het oude landhuis werd gesloopt om er iets nieuws neer te zetten. Informatie over het project is schaars, maar tijdens de bouw werd al duidelijk dat het 5 etages tellende huis zo’n 3000 m² bewoonbaar oppervlak moest krijgen. De geschatte bouwkosten liepen tot in de tientallen miljoenen. Sinds dit najaar gaat het gerucht dat het huis te koop staat. Meerdere bronnen rondom Voorma en Walch Makelaars bevestigen dat zij het pand op dit moment in de stille verkoop hebben. De vraagprijs die volgens deze bronnen rondgaat, zou het on-Nederlandse bedrag van € 55 mln zijn.

1. Logosberg 3, Laren
Eigenaar: Willem Willemstein
Onofficiële vraagprijs: € 55 mln
Onofficiële makelaar: Voorma en Walch Makelaars

2. Honthorststraat 20, Amsterdam, Villa Alsberg
Eigenaar: bv Nederlands Monumenten Bezit
Vraagprijs: € 36 mln
Makelaar: Christie’s International Real Estate|R365

3. Landgoed de Wielewaal, Eindhoven, The Philips Estate
Eigenaar: Marc Brouwer
Onofficiële vraagprijs: € 20 mln
Makelaar: Honders/Alting Makelaars

4. Biltseweg 7, Bosch en Duin
Eigenaar: Prof. dr. Bult
Vraagprijs: € 18 mln
Makelaar: Christie’s International Real Estate|R365

5. Baambrugse Zuwe 141D, Vinkeveen
Eigenaar: Sabbah Nissan
Vraagprijs: € 17,5 mln
Makelaar: Sotheby’s International Realty

6. Bentveldseweg 140–142, Aerdenhout, Klein Bentveld (verkocht)
Eigenaar: Stichting Villars
Vraagprijs: € 15,75 mln
Makelaar: Christie’s International Real Estate|R365 en Makelaarskantoor O.G. Aerdenhout & Omstreken

7. Nieuw-Loosdrechtsedijk 8, Loosdrecht, landgoed De Negen Linden (verkocht)
Eigenaar: Landgoed De Negen Linden bv
Vraagprijs: € 15 mln
Koopprijs: € 12 mln
Makelaar: Heiko Gorter en Christie’s International Real Estate|R365

8. Bolensteinseweg 1–3, Maarssen, Landgoed Bolenstein
Eigenaar: Jan-Dirk Paarlberg
Onofficiële vraagprijs: € 14,5 mln
Makelaar: Christie’s International Real Estate|R365

9. Soestdijkerweg 10–12, Den Dolder
Eigenaar: Robert van Maasakker
Nieuwe vraagprijs: € 11,5 mln
Oude vraagprijs: € 9,65 mln
Nieuwe makelaar: Sotheby’s International Realty
Oude makelaar: Burgersdijk Makelaars

10. Heinsbergenstraat 50, Uden, voormalig huis Roger Lips
Eigenaar: Gerard Swinkels
Vraagprijs: € 11 mln
Makelaar: Christie’s International Real Estate|R365