CBS: 177.000 woningen in de pijplijn om te worden gebouwd

Aan het eind van 2023 zaten er ruim 177.000 woningen in de pijplijn om gebouwd te worden, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Dat waren bijna 58.000 woningen meer dan aan het eind van 2015. Voor woningen in de pijplijn geldt dat een vergunning is verleend om te gaan bouwen of dat de bouw van de woning reeds gaande is, maar dat de woning nog niet is opgeleverd. De toename van het aantal woningen in de pijplijn wordt niet veroorzaakt doordat bouwprojecten steeds langer stilliggen, maar doordat er steeds meer woningen bij gebouwd gaan worden. Het aandeel woningen dat nul tot twee jaar in de pijplijn zit is de afgelopen acht jaren vrijwel ongewijzigd gebleven. Eind 2023 had bijna 74% van de woningen in de pijplijn een looptijd van nul tot twee jaar, tegen 72% in 2015.

Amsterdam heeft met bijna 22.000 woningen verreweg de meeste woningen in de pijplijn van alle gemeenten in Nederland. Daarna volgen Den Haag (10.000) en Rotterdam en Utrecht (beide 9 .000). In Zoeterwoude zaten in verhouding de meeste woningen in de pijplijn ten opzichte van de woningvoorraad. Er zijn voor 10,7% van de woningvoorraad aan woningen in de pijplijn in deze gemeente. Daarna volgde Ouder-Amstel, waar meer dan 8% van de woningen ten opzichte van de woningvoorraad in de pijplijn zaten. In de noordelijke provincies en in Limburg zaten relatief gezien de minste woningen in de pijplijn.

img
Redacteur
Profiel