CBRE verwerft meerderheidsbelang in Turner & Townsend

CBRE heeft een eigendomsbelang van 60% verworven in Turner & Townsend en gaat hier een strategisch partnerschap mee aan.

Turner & Townsend is actief op het gebied van programma-, project- en kostenbeheer en is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

CBRE verwerft een belang van 60% voor een contante waarde van ongeveer £ 960 mln ($ 1,3 mrd), waarvan 55% bij het afsluiten zal worden betaald. De transactie is niet van invloed op de bestaande directie, erfgoed, operationele onafhankelijkheid en partnerschapsstructuur van Turner & Townsend, die de overige 40% eigendomsbelang behouden. De transactie kent een waarde van £ 1,6 mrd pond ($ 2,2 mrd) toe aan Turner & Townsend en zal CBRE naar verwachting direct inkomsten opleveren.

Turner & Townsend levert programmamanagement, kostenadvies, projectmanagement en consultancyservices aan cliënten in 46 landen. Het bedrijf omvat drie onderdelen:
1. Vastgoed (62% van de netto-omzet) – gericht op investeerders en eindgebruikers van alle typen vastgoed, waaronder datacenters en vastgoed voor biowetenschappen
2. Infrastructuur (31% van de netto-omzet) – met name projecten op het gebied van vervoer, milieu en energieopwekking
3. Natuurlijke hulpbronnen (7% van de netto-omzet) – waaronder hernieuwbare energie, alternatieve brandstoffen en vloeibaar aardgas.

In de twaalf maanden tot 30 april 2021 bedroeg de totale netto-omzet van Turner & Townsend ongeveer £ 665 mln ($ 923 mln) en kwam de aangepaste Ebitda uit op zo'n £ 124 mln ($ 172 mln).

‘Deze transactie is een grote stap voor onze projectmanagementtak voor zowel de breedte als de schaal van de expertise’, zegt Bob Sulentic, president en ceo van CBRE. ‘We zien belangrijke kansen voor gestage groei op het gebied van projectmanagement, die worden aangejaagd door toenemende publieke en private investeringen in infrastructuur en het streven naar een koolstofarme wereldeconomie. Turner & Townsend is veruit de beste organisatie om ons te helpen onze ambities in deze sector waar te maken. Het is een uitzonderlijk goed gerund bedrijf met een vooraanstaand merk, een benijdenswaardig klantenbestand en expertise die een goede aanvulling vormt op die van ons.’

Een van de belangrijkste voordelen van het strategische partnerschap voor Turner & Townsend is de kans om de bedrijfsactiviteiten wezenlijk uit te breiden in Noord- en Zuid-Amerika, waar CBRE uitgebreide betrekkingen met eindgebruikers en investeerders en een leidende marktpositie heeft.

Na de transactie blijft de dagelijkse leiding van het bedrijf in handen van Vincent Clancy, voorzitter en ceo, en de bestaande directie van Turner & Townsend en blijven alle diensten geleverd worden onder de merknaam Turner & Townsend. De financiële resultaten van Turner & Townsend zullen worden geconsolideerd en gerapporteerd binnen het bedrijfsonderdeel Global Workplace Solutions (GWS) van CBRE.

Turner & Townsend zal worden bestuurd door een nieuwe raad van bestuur, bestaande uit drie directeuren van CBRE (Bob Sulentic, Jack Durburg, Global ceo GWS, en Chandra Dhandapani, chief transformation officer en coo GWS) en drie directeuren van Turner & Townsend (Vincent Clancy, Jeremy Lathom-Sharp, finance director, en James Dand, chief operating officer).

Morgan Stanley treedt op als financieel adviseur en Simpson Thacher & Bartlett en Dentons treden op als juridisch adviseurs voor CBRE. Rothschild & Co treedt op als financieel adviseur en Pinsent Masons als juridisch adviseur voor Turner & Townsend.