Brexit-impasse beïnvloedt huizenmarkt UK

De Engelse huizenmarkt bleef gematigd in maart, een beeld dat al enkele maanden zichtbaar is, volgens de laatste Rics UK Residential Market Survey.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 29 mei 2019

Dit beeld zal waarschijnlijk nog wel een tijdje aanhouden.
In maart daalde de vraag in alle delen van het Verenigd Koninkrijk. Bijna een kwart (24%) van de respondenten rapporteerde een daling in plaats van stijging van de huizenprijzen. Dat was in februari nog 27%, en hoewel dit een einde maakt aan een dalende lijn in acht opeenvolgende maanden, wijst het nog steeds op een bescheiden daling van de huizenprijzen op nationaal niveau voor de komende paar kwartalen.
In Londen en het zuidoosten daalden de prijzen het meest, terwijl Schotland en Noord-Ierland de enige delen van het VK waren die de afgelopen twee maanden een gestage prijsgroei lieten zien. Zo’n 15% van de respondenten verwacht dat de huizenprijzen over 12 maanden hoger zullen liggen.
De vraag naar huurwoningen steeg voor de derde opeenvolgende maand.
Simon Rubinsohn, chief economist van Rics: ‘De Brexit blijft een grote belemmering voor de markt; potentiële kopers blijven terughoudend door een hoger gevoel van onzekerheid. Ook ontwikkelaars blijven voorzichtig, waardoor het aanbod dat nodig is om de aanhoudende huisvestingscrisis aan te pakken op zich laat wachten.’