Opnieuw Brabantse ontwikkelaar in problemen

Na Certitudo is er opnieuw een Brabantse ontwikkelaar in de problemen gekomen. Het gaat om DBMC (Design Built Management Company), een vehikel van Cor van Erp, met een hoofdvestiging in Den Bosch.

Van Erp is bekend vanwege het faillissement van Multiplan, dat destijds bijdroeg aan de ondergang van SNS Property Finance. Dit is onthuld door Gerben van der Marel in het Financieele Dagblad.

Door DBMC kan een aantal bekende Nederlanders, waaronder Optiver-oprichter Chris Ooomen, in totaal € 40 mln verliezen.

Van Erp wordt ervan verdacht dat hij circa € 20 mln van DBMC heeft weggesluisd naar Zwitserse privérekeningen. De inmiddels 73-jarige Van Erp heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Zo ging zijn bedrijf Multiplan in 2014 failliet. Multiplan ontwikkelde samen met SNS Property Finance een mislukt megaplan in Luxemburg. Het verlies van honderden miljoenen op het project leidde in 2013 tot nationalisatie van SNS. De rechtsopvolgers van SNS zetten vervolgens de jacht op Van Erp voort, en hij werd in 2019 en 2020 langjarig veroordeeld wegens fraude. In hoger beroep kreeg hij uiteindelijk vanwege zijn leeftijd vier jaar cel voorwaardelijk en een boete van € 100.000. Nu loopt er een ontnemingsprocedure voor € 20 mln aan weggesluisde gelden tegen Van Erp.

De nu door het FD onthulde veroordelingen waren niet eerder bekend. Zo kon Van Erp als stille aandeelhouder met zijn bedrijf DBMC in 2019 € 40 mln ophalen van tientallen vermogende ondernemers voor een mixed-use project van € 65 mln in Mönchengladbach. DBMC zou 1% rendement per maand opleveren. De rentebetalingen zijn echter in december stopgezet. Behalve Oomen deed ook de Brabantse vleeshandelaar Erik van Loon mee en worden de families Heerema (offshore), De Rijcke (Kruitvat) en voormalig Audi-topman Bram Schot in het FD genoemd. Ook vooraanstaande vermogensbeheerders van Optimix, Waterland en Friesland Bank staan op de lijst van gedupeerden.

De bouw van het project van DBMC ligt stil, waardoor de verkoop/levering aan eindbelegger HIH Invest eind dit jaar in het geding kan komen.