Bouwer is netcongestie beu, daagt Liander

Ook de ontwikkeling van woningen krijgt steeds meer last van de congestie op het elektriciteitsnetwerk. Bouwbedrijf De Lange-van der Plas uit Katwijk daagde netbeheerder Liander voor de rechter wegens het uitblijven van een elektriciteitsaansluiting voor 50 nieuwe, bijna opgeleverde woningen. 

Het Leidsch Dagblad schrijft over de kwestie. Het betreft de Résidence van Henegouwen, 23 woningen en een parkeergarage in aan de Van Henegouwenweg in Noordwijk en een project in Leiden aan het Jaagpad. In totaal gaat het om 50 appartementen. 

De woningen in Noordwijk zouden op 1 september al opgeleverd moeten zijn, maar de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk onbreekt nog altijd. Ook in Leiden zijn de woningen zo goed als klaar maar ook daar ontbreekt de aansluting op het lichtnet. Reden voor De Lange-van der Plas om Liander, onderdeel van netwerkbedrijf Alliander voor de rechter te dagen.  

Volgens het bouwbedrijf was al jaren bekend dat er appartementen zouden komen in Noordwijk en Leiden en had Liander hierop in kunnen spelen. Doordat de oplevering bij gebrek aan stroom uitblijft weet De Lange Van der Plas zich geconfronteerd met schadeclaims van kopers die hun huis nog niet in kunnen.

Wettelijke plicht

Het bouwbedrijf stelt dat Liander zich niet houdt aan haar wettelijke plicht om woningen binnen 52 weken aan te sluiten en wil daarom dat de netbeheerder een dwangsom van € 5.000 per overtreding betaalt of noodaggregaten plaatst.

Volgens Liander is dat laatste in dit geval niet de taak van een netbeheerder. Het bedrijf stelt niet gehouden te zijn aan de wettelijke aansluitingsplicht omdat er geen ruimte is op het stroomnet. Voor aanvragen van nieuwe aansluitingen geldt 'wie het eerst komt, eerst maalt'.

Volgens De Lange-van der Plas snijdt die redenatie wat het project in Leiden betreft geen hout. Daar was twee jaar geleden al bekend dat twee gesloopte hotels zouden plaats maken veor de residentie maar verwijderde de netbeheerder desalniettemin toch een transformatiestation. 

Niet de eerste keer

Wat de locatie in Leiden betreft, had Liander positief nieuws De aansluiting wordt daar op 24 november gerealiseerd.Volgens de bouwer moeten dan echter nog de kabels naar de woningen zelf gelegd worden en zijn er dan nog testen nodig waardoor ook in dit geval de woningen niet voor 2024 opleverd kunnen worden.

Het in niet de eerste keer dat een bouwer of ontwikkelaar met een netbeheerder in de clinch ligt wegens het uitbijven van een stroomaansluiting. Roosdom Tijhuis was in mei 2023 nog boos op Liander wegens het uitblijven van aansluitingen voor 7 woningen in Doetinchem.

Alliander onthoudt zich hangende de rechtszaak van commentaar. Op 25 september doet de rechter uitspraak.