Bouw BalPol IV kan na 13 jaar gesteggel eindelijk beginnen

DUWO kon onlangs het startsein geven voor de bouw van 136 nieuwe studentenwoningen voor project BalPol IV in Delft. Het project stond al in 2010 op de agenda, maar liep door bewonersklachten en de aanwezigheid van dwergvleermuizen continu vertraging op.

BalPol IV komt aan de zuidrand van de Delftse TU-wijk, aan de Balthasar van der Polweg, waar DUWO nog enkele andere grote studentencomplexen heeft. Daar komen, op de parkeerplaats tussen studentencomplex Korvezeestraat en twee andere BalPoltorens, 136 studentenwoningen. Het gaat om studio’s met eigen keuken en badkamer van 27 m². Ze worden aangeboden aan studenten van 23 jaar en ouder. Verder krijgt het gebouw twee common rooms, waaronder een 'huiskamer' van 300 m².

Het ontwerp is in de loop van de tijd onder meer op energiegebied aangepast. Het wordt nu all-electric. Een dikke gebouwschil maakt dat de nieuwe studentenflat straks een energielabel A of A+ heeft. Een groen dak zorgt voor biodiversiteit en draagt bij aan verkoeling. Het complex wordt modulair gebouwd.

Nestkastjes

DUWO had in 2010 al de eerste plannen voor de BalPol IV, maar onder meer administratief-bestuurlijke rompslomp en bezwaarprocedures van omwonenden zorgden ervoor dat het plan regelmatig stil kwam te liggen. Daarnaast liep het project vertraging op door de aanwezigheid van enkele soorten beschermde dwergvleermuizen. Daarvoor werden eerder al voorzieningen getroffen: speciale nestkastjes in de gevel van de Korvezeestraat, die echter niet meer voldeden toen in de loop der jaren meer soorten vleermuizen in de wijk kwamen wonen. De beschermde vleermuizen krijgen nu ook In de gevel van het nieuwe complex huisvesting, onder het toeziend oog van een bioloog.

Oplevering in 2024

Het ontwerp van de BalPol IV is van Studio Ninedots uit Amsterdam. Dankzij de modulaire bouwmethode kan het complex snel verrijzen: de verwachte oplevering is halverwege volgend jaar.