Boelens de Gruyter start bouw Amadeiro Den Bosch dit jaar

 Janssen de Jong Bouw heeft de turnkey realisatieovereenkomsten getekend met Boelens de Gruyter en MN namens haar opdrachtgever Pensioenfonds Metaal & Techniek en Zayaz voor de realisatie van Amadeiro in ’s-Hertogenbosch.

Hiermee gaat de voormalige telefooncentrale plaats maken voor een mix van wonen en werken. Dit nieuwe stukje stad in het Zuidwalkwartier wordt een mix van huurappartementen (sociaal, middensegment en vrije sector) en kantoorruimten. De eerste werkzaamheden op de bouwplaats gaan nog dit jaar van start.

'Het project is op te delen in drie delen: noord, midden en zuid. Amadeiro is een ontwikkeling van Boelens de Gruyter, met hen hebben we de overeenkomst gesloten voor de renovatie van het middendeel voor gebruik als kantoorruimte. Met MN ondertekenden wij de overeenkomst voor 158 appartementen in het zuidelijke deel en met Zayaz tekenden wij de overeenkomst voor 62 appartementen in het noordelijke deel', aldus Louis Camps, algemeen directeur Cluster Wonen bij Janssen de Jong.

In 2009 verwierf Boelens de Gruyter de voormalige telefooncentrale aan de Prins Bernhardstraat in ’s-Hertogenbosch. Eind 2019 stootte KPN haar activiteiten op deze locatie grotendeels af. Na een intensief participatietraject met omwonenden, gemeente en het ontwerpteam is halverwege 2020 de omgevingsvergunning voor de gebiedsontwikkeling ingediend

Amadeiro
Het enorme gebouw én het huidige parkeerterrein gaan plaatsmaken voor een nieuw stukje Bossche binnenstad met een groot openbaar binnenhof en kleinere buitenhofjes. De naam Amadeiro is een verwijzing naar de gelijknamige Prins Carnaval van Oeteldonk, zoals ‘s-Hertogenbosch tijdens carnaval wordt genoemd. Op de plek van de huidige hoofdentree wordt een onderdoorgang gemaakt naar het centrale binnenhof. Onder het zuidelijke deel komt een ondergrondse parkeergarage voor 120 auto’s, bestemd voor de bewoners en de kantoorgebruikers. In de nieuwe gebiedsontwikkeling is ruimte voor 220 huurappartementen. Twee gebouwvleugels rondom het prachtige centrale trappenhuis blijven behouden en worden gerenoveerd naar een modern en hoogwaardig kantoorgebouw.

Eind 2020 gaan de werkzaamheden van start. Janssen de Jong Bouw begint allereerst met de sanering en gedeeltelijke sloop van de voormalige telefooncentrale. Hierbij wordt het oude gebouw op circulaire wijze ontmanteld zodat zoveel mogelijk materialen kunnen worden hergebruikt.