Beleggen in leningen als alternatief voor bezit

Veel investeerders in privaat vastgoed beleggen voornamelijk direct of indirect in vastgoedobjecten. Volgens ASR is investeren in het financieren van leningen op vastgoedobjecten echter ook een interessante manier om vastgoedexposure op te bouwen.

Vastgoedfinancieringen zijn volgens ASR Real Assets Investment Partners de laatste tijd steeds interessanter geworden voor alternatieve geldverstrekkers omdat traditionele banken, onder druk van veranderde regelgeving, steeds minder vastgoedfinancieringen in de boeken mogen hebben staan.

Tegelijkertijd loopt een groot deel van de uitstaande vastgoedleningen de komende jaren af en deze zullen (deels) geherfinancierd moeten worden. Hierdoor dreigt er de komende jaren een financieringsgat te ontstaan, waardoor de vraag naar vastgoedfinancieringen door alternatieve geldverstrekkers fors zal toenemen.

Dit biedt volgens ASR Real Assets Investment Partners een interessante mogelijkheid voor alternatieve geldverstrekkers, zoals institutionele investeerders, om de komende jaren te investeren in vastgoedfinancieringen. Daarnaast verwacht ASR dat de rentepercentages structureel hoger zullen liggen dan in de afgelopen jaren het geval was.