Ballast Nedam gaat CO2-certificaten verkopen

Ballast Nedam Development neemt als eerste bouw- en ontwikkelbedrijf van Nederland de stap om de CO2-opslag in haar woningbouwprojecten aan te bieden op de markt.

De bouwonderneming doet dat samen met de Climate Cleanup Foundation. De projecten, die ‘klimaatpositief’ moeten zijn, maken gebruik van ‘biobased’ bouwmaterialen zoals hout, hennep en stro. In de groeifase halen deze gewassen CO2 uit de lucht en eenmaal verwerkt tot bouwmateriaal slaan ze die CO2 voor meer dan 100 jaar op.

Transitie

Door een geldwaarde aan deze CO2-opslag te koppelen, kunnen klimaatpositieve bouwprojecten concurreren met projecten die vervuilende materialen zoals klassiek beton en staal gebruiken. Op deze manier komt er meer vraag naar biobased materialen, waardoor de biobased industrie kan opschalen. Dit zorgt voor een transitie van de complete bouwsector, die momenteel nog 11% van de wereldwijde CO2-uitstoot voor zijn rekening neemt, naar een sector die jaarlijks tonnen CO2 uit de lucht zal halen. Op deze manier, aldus het persbericht, kan het bouwen van woningen klimaatverandering tegengaan.

Om biobased bouwen op de kaart te zetten als betrouwbare en veelzijdige klimaatoplossing doet Ballast Nedam Development mee aan een onderzoekstraject van Climate Cleanup Foundation. In dit traject wordt de hoeveelheid opgeslagen CO2 in biobased gebouwen bepaald, gecertificeerd en financieel gewaardeerd op basis van Europese en internationale richtlijnen. Die CO2 zit dan gegarandeerd meer dan 100 jaar opgeslagen in biobased materialen.

Certificaat

Alleen bouwprojecten met een positieve invloed op biodiversiteit, gezondheid en circulariteit kunnen een certificaat voor CO2-opslag verkrijgen en een geldwaarde aan de CO2-opslag koppelen.

Het geld wordt verdiend door de verkoop van (deel)certificaten aan kopers die willen investeren in natuurvriendelijke, langdurige CO2-opslag, bijvoorbeeld ter compensatie van hun eigen onvermijdbare CO2-uitstoot. Onduidelijk is nog wie die kopers zijn. Alle transacties worden vastgelegd in een openbaar register, zodat elke euro daadwerkelijk naar opgeruimde CO2 gaat.