BPD ontwikkelt woontoren voor gezinnen in Rotterdam

BPD ontwikkelt aan de Schiedamsesingel in het centrum van Rotterdam een 70 meter hoge woontoren die deels bedoeld is voor gezinnen met kinderen. 

In het plan Maasbode komen 44 gezinswoningen van drie verdiepingen die aan een binnenstraat in het gebouw liggen. Deze straatjes zijn 9 meter hoog en 25 meter lang. De gezinswoningen worden 110 tot 180 m² groot. Het complex van 23 verdiepingen krijgt bovenin ook nog 18 kleinere studio’s en 22 grote appartementen.

De woontoren met in totaal 84 woningen komt op de plek van het voormalige kantoor van de Maasbode, een katholiek dagblad dat in 1959 samenging met het Amsterdamse dagblad De Tijd. Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van in totaal 21.700 m² en is ontworpen door Van Bergen Kolpa Architecten. De eerste plannen van BPD (toen nog Bouwfonds Ontwikkeling geheten) dateren al van 2004 en de architect is vanaf het begin betrokken geweest.

De bouw start naar verwachting eind 2019 en de oplevering is twee jaar later. De architect meldt op zijn site dat het bouwbudget € 24 mln bedraagt. 

Stedelijke voorzieningen zoals een espressobar, galeries en werkruimten bevinden zich in de plint van het gebouw. Op de bel-etage bevinden zich studios en stadsappartementen dicht bij het dynamische Witte de Withkwartier. Daarboven, in de luwte van de stad, bevinden zich een serie trapsgewijs oplopende gezinswoningen met grote riante buitenruimte op het zuiden. De gezinswoningen van drie lagen hebben hun voordeur aan de binnenstraatjes. Deze vormen een ontmoetingsplaats voor buren en een veilige speelplek voor kinderen. Een rustige oase te midden van de dynamiek van de stad. Op de topverdiepingen bieden loftwoningen een panoramisch uitzicht over de stad.

Woongebouw Maasbode is duurzaam door het gemeenschappelijk gebruik van de natuurlijke bronnen als zon- en windenergie, natuurlijke luchtcirculatie, warmte-uitwisseling en het gebruik van hemelwater.