BCD speelt als grote kantoorhuurder belangrijk rol bij verkoop The Valley

De 16.000 m² kantoorruimte die BCD Travel, een onderneming van John Fentener van Vlissingen, afneemt in The Valley was belangrijk bij het verkoopproces van The Valley. Dat zei David Beesemer van belegger RJB Group tijdens de PropertyNL lounge over holistische groene nieuwbouwtorens.

Tijdens de lounge ging Beesemer in op de manier waarop de deal met ontwikkelaar OVG tot stand is gekomen en het groenconcept van The Valley, de door MVRDV ontworpen toren op de Zuidas met 22.000 m² kantoren, 196 appartementen, horeca, retail en een culturele trekker. BCD Travel huurt ongeveer driekwart van de kantoorruimte. In 2017 was al bekend dat het zakenreisbedrijf van Utrecht naar The Valley op de Zuidas gaat verhuizen. 

Volgens Beesemer had OVG een lichte drang om nieuwbouwontwikkeling The Valley snel te verkopen, omdat financiers en stakeholders de risico's wilden beheersen en een vooraf gestelde winsttarget hadden. Voor de retailunits zijn huurgaranties afgegeven en de parkeergarage met 375 plaatsen in verhuurd aan Q-Park. RJB neemt de woningen en skybar op risico turnkey af en zal nog enkele miljoenen extra investeren in de veiligheid van de appartementen. Huurders stellen tegenwoordig hoge eisen op dit gebied en het bouwbesluit biedt onvoldoende waarborg.

Samenhang met stad
Tijdens de lounge op 28 maart in WTC Utrecht was ook Menno Ploeger, development manager van G&S Vastgoed, present om het groene project Wonderwoods nabij de Utrechtse Jaarbeurs te duiden. Hilde Blank (directeur-eigenaar BVR Adviseurs en directeur van AM Concepts) ging in op de samenhang van dit soort projecten met de gehele stad. Een uitgebreid verslag verschijnt in PropertyNL magazine no. 4 op 26 april. Nu is alvast een videoverslag van de bijeenkomst te zien.

Opgericht door Fentener van Vlissingen
Het moederbedrijf BCD Group is een privaat bedrijf dat in 1975 werd opgericht door John Fentener van Vlissingen. Het bestaat uit BCD Travel (zakenreizen) ook uit Travix (online reizen: CheapTickets, Vliegwinkel, BudgetAir, Flugladen en Vayama), Park ’N Fly (parkeren nabij luchthavens) en Airtrade Holland (consolidatie en fulfillment). BCD Group is actief in 109 landen met ruim 14.500 medewerkers en een totale omzet van $ 27,9 mrd, waarvan $ 25,7 mrd afkomstig van BCD Travel.
Het hoofdkantoor van BCD Travel is nu gevestigd aan de Europalaan 400 in de Utrechtse bedrijvengebied Kanaleneiland en Travix zit in UP Office Building aan de Pietheinkade 55 aan het IJ in Amsterdam.

Joint venture met Van Vlijmen
Fentener van Vlissingen is vroeger in beeld geweest als vastgoedinvesteerder voor een nabij gelegen kavel op de Zuidas via een joint venture met de veroordeelde Jan van Vlijmen. Uit een interview met Quote uit 2011 blijkt dat Van Vlijmen ook eigenaar was van het kantoor aan de Europalaan 400 in Utrecht toen BCD Travel zich hier vestigde. BCD heeft tevens zaken gedaan met Van Vlijmen voor het kantoor in Haarlem. In beide steden zaten ze er voor 50-50 in. Zodra het nieuws over de arrestatie van Van Vlijmen naar buiten kwam, besloot Fentener Van Vlissingen hem uit te kopen.
In 2016 heeft Boron, een onderneming van Fentener van Vlissingen, het pand in Utrecht voor € 24 mln uit een executieveiling gekocht van HSH Nordbank.