BAM Wonen, MIX en LAP winnen selectie voor woonbuurt in Doetinchem

BAM Wonen, MIX architectuur en LAP Landscape & Urban Design gaan 73 duurzame woningen met biobased materialen bouwen in Doetinchem.

Gemeente Doetinchem en Sité Woondiensten hebben de tender gegund. Het winnende plan WeideWald bestaat uit 41 koopwoningen en 32 huurwoningen in een bosrijk gebied. De start van de bouwwerkzaamheden is voorzien voor eind 2024.In de groene woonbuurt WeideWald komen naast het water van de Kapperskolk 73 huur- en koopwoningen voor starters, gezinnen en senioren. De architectuur sluit met onder meer groendaken en houten gevelbekleding aan op de Achterhoekse bossen, het ‘Wald’, en de groene ‘Weide’.

‘De uitvraag omschreef een zeer duurzaam plan met circulariteit, biobased materialen en behoud van het bestaande groen als hoofdaspecten. Oftewel: bouwen met respect voor de natuur. Het plan van BAM Wonen, MIX en LAP om voor een groot deel lokale biobased producten te gebruiken, is door de jury als uitstekend beoordeeld’, aldus Nard Everdij, projectleider van de gemeente Doetinchem.

Ook plan BuitenGewoon met 18 woningen van Welling Bouw | onderhoud in samenwerking met Piqet Development viel in de prijzen. Het totaal van 18 wooneenheden, wordt onderverdeeld in meerdere woonproducten voor verschillende doelgroepen. Een verdeling van rijwoningen in verschillende vormen, gevolgd door twee twee-kappers en twee vrijstaande woningen

Innovatief

WeideWald wordt gerealiseerd met Flow, het innovatieve houten woningconcept van BAM. Flow is de volgende stap in toekomstbestendig bouwen en bestaat uit duurzame, circulaire en betaalbare woningen. De houten woningen worden off-site in eigen fabriek gebouwd met zorgvuldig geselecteerde materialen. Het slimme basiscasco met een flexibele trapkern geeft ruime ontwerpvrijheid. De flexibiliteit qua indelingen en uitbreidingsopties biedt volop keuze voor de toekomstige bewoners.

CLT

Er is bewust gekozen voor de toepassing van biobased materialen. De kern van de woningen wordt gemaakt van cross laminated timber (CLT). Daken, wanden en vloeren worden gerealiseerd in houtskeletbouw. Het populierenhout voor de gevelbekleding komt uit Nederland. Het wordt thermisch gemodificeerd en voor de groene zijden op kleur gebracht met een biobased beits. De pergola, lamellen en carports zijn van onderhoudsvrij Europees Douglas.

Voor de woningisolatie wordt cellulose gebruikt, een volledig circulair product gemaakt van krantenpapier. Op de hellende daken komt een combinatie van sedum en pv-panelen. En een geïntegreerd irrigatiesysteem dat kan worden gevoed vanuit een hemelwateropvang. De platte daken worden ingezaaid met een graskruidenmengsel of voorzien van pv-panelen. Aan de gevels worden schuil- en nestgelegenheden voor vogels, vleermuizen en insecten gemaakt. 

Buitenplaats

WeideWald is ontworpen als een soort buitenplaats in Doetinchem. Voor de Achterhoek kenmerkende bebouwing, zoals schuren en werktuigstallingen, is de inspiratie voor de architectuur.

Smalle en groene straatprofielen gefocust op langzaam verkeer zorgen voor een rustige en veilige leefomgeving. Door aan te sluiten op de bestaande wandelpaden en deze uit te breiden met wandelroute ‘Hen en Weerum’, komen bewoners en omwonenden langs de diverse interessante landschappelijke plekken in de buurt. Mooie terrassen aan de boszijdes en tuinen aan de straatzijdes dragen bij aan het creëren van verbinding tussen bewoners en omwonenden onderling.