Assets.nl: ‘Inkomsten Box III-belegger verdampt met 90%’

De gemiddelde vrije cash flow van zogeheten Box III-beleggers daalt met 90%, blijkt uit berekeningen van Assets.nl.

De inkomsten verdampen na wijziging van belastingregels, de introductie van regulering in het middensegment en na herfinanciering tegen marktconforme tarieven. Assets.nl analyseerde het effect op zeventig woningportefeuilles met ruim 2.300 objecten en 255 daaraan gekoppelde financieringen.

Uit deze analyses komt naar voren dat de belasting (Box III) over 2023 stijgt met een factor 7,8 ten opzichte van 2022; de belasting als percentage van de bruto huurinkomsten stijgt van 2,2% naar 17,3%. De gemiddelde vrije cash flow vanwege wijziging van de belastingregels daalt met 35%. Als ook rekening wordt gehouden met de regulering van het middensegment en van herfinanciering tegen marktconforme tarieven,, dan is volgens Assets.nl sprake van een daling van de cash flow met 90%.

Het laatste jaar is het landschap voor woningbeleggers compleet veranderd, zo zegt Rob Hams, adviseur vastgoedfinanciering bij Assets.nl. “Uit onze analyses komt naar voren dat één van de veranderingen al genoeg kan zijn om een significante impact te hebben. Partijen die nu  moeten herfinancieren merken direct dat de financieringslasten aanzienlijk stijgen. Als daar ook hogere Box III-belasting bij komt en mogelijk lagere inkomsten als gevolg van regulering middenhuur, dan wordt het stapeleffect extra vervelend.”

img
Redacteur
Profiel