Amsterdams stadseiland krijgt prefab houten woongebouw

Vorm gaat aan de slag met de ontwikkeling van Houtrak, een houten woongebouw van 36 appartementen, dat op het Amsterdamse stadseiland Oostenburg moet verrijzen.

De bouwer en projectontwikkelaar wil dit sluitstuk van de grootschalige gebiedsontwikkeling Oostenburg in minder dan anderhalf jaar realiseren. "In juli 2024 hopen we de eerste woning op te kunnen leveren door de gehele bovenbouw te prefabriceren", aldus John de Geus, directeur van Vorm 2050, productiebedrijf van Vorm.

Houtrak, een ontwerp van Marcel Lok Architecten, Workshop Architecten en Flux Landscape Architecture, moet met name tweeverdieners en empty nesters aantrekken. In de plint van het gebouw wordt een commerciële ruimte, die te koop worden aangeboden, gerealiseerd. Het gebouw wordt zoveel mogelijk in hout gerealiseerd, met een prefab-casco in hout en beton. Vorm bouwt de balkons en gevels volledig uit hout op. De gevel krijgt een hardhouten wandbekleding.

“Met Houtrak laten we een recordtijd van ontwikkelen en bouwen zien”, zegt Robin de Ridder, projectontwikkelaar bij Vorm. “Door het LEAN optimaliseren van de planning zijn we in staat om de bovenbouw in een extreem korte tijd wind- en waterdicht te maken. In december 2021 wonnen we de tender, in december 2022 hadden we een onherroepelijke omgevingsvergunning. Daardoor kunnen we eind april 2023 al starten met de eerste bouwwerkzaamheden.”

De woningen worden voorzien van een WKO-installatie en een WTW-installatie. Op het dak komt een gemeenschappelijke tuin, waar biodiversiteit een centrale plek krijgt. Het aanplantingsplan is samengesteld op het optimaliseren van een leefruimte voor flora en fauna.