Amsterdams Bajeskwartier krijgt weer nieuwe bewoners

De 280 bewoners van het nieuwe studentencomplex De Toekomst van woningcorporatie De Alliantie, gebouwd in de kersverse Amsterdamse stadswijk Bajeskwartier, hebben woensdag de sleutel van hun woning ontvangen.

De Toekomst is gebouwd aan het Bijdorpplantsoen. Het complex, ontworpen Moke Architecten, bestaat uit 251 studio’s met een oppervlakte van 20 m² en 29 studio’s van zo’n 35 m². De woningen hebben allen een eigen keuken en badkamer. Bewoners kunnen de gezamenlijke studieruimte op de begane grond gebruiken om zich voor te bereiden op tentamens. Ontspannen kan op één van de dakterrassen van het complex met dubbelhoge buitenruimtes. Deze fungeren als ontmoetingsplek en hebben een groen karakter met picknicktafels en banken. De tralies van de gevangenis zijn hier hergebruikt.

Naast de studentenwoningen bevinden zich in het complex ook 200 shortstay kamers voor Hotel Jansen.

Koen Westhoff, directeur van de Alliantie regio Amsterdam/Almere: “Ik ben trots dat we nu 280 jonge mensen blij kunnen maken met een nieuwe betaalbare en duurzame woning. Het aanbod is schaars, een plek vinden in de stad kan moeilijk zijn. Ook als student. Het is voor hen een mooie start in de stad met in de wijk een stadsstrand, horeca, werkplekken, kunstruimten en andere hotspots. Een fantastische plek om te wonen als student.”

Meer sociale bouw in Bajeskwartier

De Alliantie gaat de komende jaren nog meer woningzoekenden een thuis bieden in het Bajeskwartier: 250 sociale huurwoningen in complexen De Vlucht en De Vrijheid. Die woningen zijn in 2024 en 2025 gereed. In Bajeskwartier zijn inmiddels al horeca, een school en een hotel te vinden.

De locatie Het Bajeskwartier is de locatie van de voormalige Bijlmerbajes. Het gebied wordt de komende jaren getransformeerd tot een energieneutrale en groene stadswijk met zo’n 1350 woningen. Er komen galeries, restaurants, cafés, een klimroute en een gezondheidscentrum. De wijk bevindt zich vlakbij de Amstel, de Weespertrekvaart en metrostation Spaklerweg.