Amsterdam start selectie Podium Lelylaan kavel C/D

Maandag 19 juli 2021 is de selectieprocedure gestart van Kavel C/D als onderdeel van gebiedsontwikkelingsproject Podium Lelylaan in Amsterdam Nieuw-West.

De gemeente Amsterdam zoekt een partij (of een combinatie van partijen) die vrije sectorwoningen, middeldure huurwoningen, een gezondheidscentrum, een culturele broedplaats, een werkatelier (meedoenlocatie) en buurtkamer kan realiseren. Waarbij aandacht is voor energiezuinigheid, natuurinclusiviteit en hergebruik van het monumentale hoofdgebouw van het voormalige Calvijn met Junior College. 

De opgave omvat het transformeren van een bestaand monumentaal gebouw en het realiseren van nieuwbouw. De kavel biedt ruimte voor maximaal 14.300 m² woningen (waarvan minimaal 25% van het aantal woningen middeldure huurwoningen), een gezondheidscentrum (900–1200 m²), een werkatelier (meedoenlocatie) (200–500 m²), een buurtkamer (minimaal 120 m²) en een culturele broedplaats (minimaal 3500 m² inclusief 30–35% onzelfstandige woonruimte).

Vernieuwingsgebied Lelylaan
Kavel C/D ligt in het stedelijke vernieuwingsgebied Lelylaan, deelgebied Podium Lelylaan. Dit deelgebied wordt begrensd door de Cornelis Lelylaan, de Delflandlaan, de Schipluidenlaan en de (nieuwe) Willem Frogerstraat. Het vernieuwingsgebied is onderdeel van de Ringzone West, een van de verdichtingslocaties van Amsterdam en is zeer goed ontsloten via de A10 West, station Lelylaan en bushalte Derkinderenstraat.

De gemeente heeft de ambitie om deze van oudsher ruim opgezette bedrijven- en voorzieningenzone – tussen de ‘oude’ vooroorlogse binnenstad en de ‘nieuwe’ Westelijke Tuinsteden – te transformeren naar een centrum-stedelijk milieu, waar het prettig wonen, werken en verblijven is. Door verdichting in de vorm van woningbouw, stedelijke voorzieningen en infrastructurele maatregelen wordt Nieuw-West ruimtelijk en functioneel verbonden aan de vooroorlogse stad.

Selectieprocedure
De procedure bestaat uit twee rondes. In de voorselectie worden maximaal 3 partijen gekozen, die doorgaan naar de definitieve selectie. De gemeente biedt partijen de mogelijkheid om zich gezamenlijk als combinatie in te schrijven. Geïnteresseerde partijen kunnen zich inschrijven voor de voorselectie van de tender tot en met 29 oktober 2021. Er wordt geselecteerd op het schetsontwerp, de globale restauratie- en renovatieaanpak, duurzaamheid en het optiebod.