Amsterdam koopt plek voor cultuur in Bajes Kwartier

De gemeente Amsterdam heeft 1800 m² grond gekocht bij de Bijlmerbajes ten behoeve van culturele aciviteiten. De grond wordt in erfpacht uitgegeven volgens de voorwaarden die gelden voor wooncoöperatieven.

Op de locatie van de Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel (PIAO), de Bijlmerbajes, verrijst de komende jaren een nieuwe wijk: Bajes Kwartier. Voordat het terrein door het Rijksvastgoedbedrijf werd verkocht aan ontwikkelaar AM, werd een aantal leegstaande cipierswoningen gebruikt als vrijplaats voor culturele activiteiten. In 2018 is afgesproken dat naast de ontwikkeling van 1300 woningen op het terrein ook vrije ruimte blijft bestaan voor Bajesdorp. Om dit te garanderen heeft de gemeente besloten om circa 1800 m² grond aan te kopen en in erfpacht uit te geven aan Bajesdorp.

Wethouder Ruimtelijke Ordening Marieke van Doorninck: “In een snel verdichtende stad is er groeiende behoefte aan ruimte voor creativiteit en experiment. Betaalbare woon- en werkruimte voor kunstenaars en culturele ondernemers staat onder druk. Ik ben blij dat we als gemeente onze belofte kunnen inlossen door de grond aan te kopen en Bajesdorp daarmee voor de stad kunnen behouden.”

De huidige bewoners van Bajesdorp zijn mensen die in het verleden de voormalige cipierswoningen van de Bijlmerbajes hebben gekraakt. Ze hebben op deze plek een community die naam heeft gemaakt met culturele initiatieven, waaronder het jaarlijkse Bajesdorp Festival, een wekelijkse volkskeuken, een taalcafé dat voor vluchtelingen uit het AZC werd opgezet, een artist-in-residence-programma voor wisselende kunstenaars, het prijswinnend burencompost-project dat de buurtbewoners mede betrekt en de wielerwedstrijd ‘Rond de Bajes’ waar deelnemers uit Amsterdam en omstreken aan deelnemen.

Op de locatie van de voormalige directeurswoning van de gevangenis gaat Bajesdorp een nieuw pand bouwen. Bijzonder aan dit pand is dat er naast creatieve werk- en experimenteerruimtes ook plek is vrijgemaakt voor huurwoningen. Bajesdorp heeft hiervoor een wooncoöperatie opgericht.

De grond wordt in erfpacht uitgegeven volgens de voorwaarden die gelden voor wooncoöperatieven. Amsterdam wil de groei van het aantal wooncoöperaties in de stad stimuleren. De komende twee jaar starten 15 tot 20 wooncoöperaties met huurwoningen in het sociale en middensegment. Het aantal coöperatieve woningen moet in de jaren daarna oplopen tot 7000 in 2025 om daarna door te groeien tot 40.000 coöperatieve woningen in 2040.