Amersfoort beste stad van Europa

Amersfoort is door de Britse Academy of Urbanism uitgeroepen tot beste stad van Europa. De Keistad is vooral keigoed in het verbinden van stenen en mensen. 

In Londen nam wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening) de Urbanism Award voor European City of the Year 2023 in ontvangst. Amersfoort komt daarmee in hetzelfde rijtje als andere illustere winnaars: Berlijn, Kopenhagen, Lissabon, Bilbao, Antwerpen en Edinburgh. De Keistad is na Rotterdam in 2015 de tweede Nederlandse stad die wordt uitgeroepen tot beste Europese stad. 

De jury beoordeelde Amersfoort en ook de andere twee genomineerde steden, het Spaanse Estepona en Exeter in Engeland, onder andere op stedenbouwkundige kwaliteiten, sociale cohesie, duurzaamheid en hoe de stad wordt bestuurd. In september brachten de juryleden een bezoek aan Amersfoort. Tijdens hun kennismaking met Amersfoort brachten zij per fiets een bezoek aan onder meer de historische binnenstad, Kattenbroek, de Wagenwerkplaats en Vathorst.

Lees ook: Bastgoedmonitor Amersfoort: onverminderd krappe bedrijfsruimtemarkt

De jury prijst Amersfoort vanwege de kwaliteit van leven, vooruitstrevende planning en vernieuwing terwijl het unieke erfgoed en karakter behouden blijven. Dijksterhuis : 'De jury heeft Amersfoort beoordeeld op stenen en op mensen, en hoe je beide met elkaar verbindt. En op al die vlakken hebben we veel te bieden. We hebben zowel eeuwenoud als modern erfgoed dat bewonderaars van buiten de gemeentegrenzen aantrekt. En we hebben ongelooflijk veel inwoners die zich inzetten voor elkaar en voor hun stad of dorp.'

Burgemeester Lucas Bolsius: 'Er zit generaties lang werk in het bouwen aan een stad. Amersfoort is in 50 jaar enorm gegroeid, gemoderniseerd, maar de historie en de mensen zijn altijd nadrukkelijk centraal blijven staan.'