Als sneeuw voor de zon; Wat deed Oasis met huurpenningen vakantiewoningen?

Al dan niet voormalige bestuurders  van vakantiewoningen-exploitant Oasis zullen zich mogelijk voor de Oostenrijkse rechter moeten verantwoorden voor hun rol in het gedeeltelijke faillissement van het bedrijf in oktober 2023.  Eigenaren van voormalige "Oasis-woningen" in het Alpenland en in Nederland claimen nog miljoenen euro's aan achterstallige huurpenningen tegoed te hebben.  

De vakantiepark-keten Oasis Resorts vroeg op 8 november 2023 voor een deel van de activiteiten het faillissement aan. Het faillissement raakt de exploitatie van 6 parken in Nederland en Oostenrijk.  In Nederland gaat het om het Oasis Punt-West Hotel & Beach Resort in Ouddorp. In Oostenrijk gaat het om  de parken Oasis Princess Bergfrieden, PURE Resort Warth,  PURE Resort Ehrwald, PURE Resort Schruns, en PURE Resort Westendorf. Onder meer exploitatie van een resort in Frankijk en de ontwikkeling van Landgoed Soesterduin blijven buiten het failissement. Dit laatste park zou nog dit jaar open moeten gaan. 

De vakantiewoningen zijn in het verleden verkocht aan particuliere eigenaren. Oasis verzorgde de verhuur en marketing. Oasis-CEO André Roelofs had bij de ondergang van de exploitatie BV's voor de resorts in Ouddorp en die in Oostenrijk één eenduidige verklaring tegenover vaksite Pretwerk.nl. De resorts hadden al te zeer te lijden gehad van de coronacrisis waardoor de huurinkomsten -minus een beheerfee- door te betalen aan de eigenaren al te zeer waren teruggelopen. Ook op de exploitatie van het horecadeel in de resorts was niet sluitend te krijgen.

Paulianeus handelen

De Oostenrijkse curator bij het bankroet van het exploitatiebedrijf dat het resort in Warth bestierde neemt met deze verklaring in ieder geval geen genoegen. Het resort in Warth was één van vijf resorts in Oostenrijk die Oasis exploiteerde tot het failissement. De curator heef een aangifte ingediend bij de rechtbank in Insbrück tegen Roelofs en twee andere bestuurders: Bernard Schmiedmaier (regiomanager DACH bij Oasis) en Remi Le Loux, voormalig CFO a.i bij Oasis. Deze aangifte, die in bezit is van PropertyNL, is gedaan op basis van het Oostenrijke wetsartikel over "schwerer betrug." 

Oasis heeft in Oostenrijk de verdenking van paulianeus handelen op zich geladen. De bestuurders wordt verweten dat ze de bedrijfsvoering hebben doorgezet, hoewel er over 2021 al verlies werd geleden. In september 2023, kort voor het faillissement sloot het zelfs een nieuwe overeenkomst met de curator om de exploitatie van het resort voort te zetten. Daarnaast is € 1,5 miljoen euro aan omzet verdwenen uit de GHMB Oasis Warth.

Pikant detail: Le Loux ging in november 2023 als senior business controller a.i. aan de slag bij Ajax dat op dat moment nog onderaan de eredivisie bungelt. Anders dan dat hij aangeeft dat zijn werk bij Oasis “een korte klus” betrof, heeft Le Loux geen commentaar op de kwestie.

Ook de eigenaren van het resort in Ehrwald, een wintersportplaats aan de oostkant van Tirol, hebben aangifte gedaan bij de rechtbank in Innsbrück. Ook deze aangifte, tegen de exploitatie GMBH en Roelofs in persoon, is in bezit van PropertyNL. De eigenaren stellen dat Oasis de commissie over de huurinkomsten structureel verkeerd heeft berekend en daarnaast woningen buiten het reserveringsysteem om zou hebben verhuurd aan medewerkers zonder dat de eigenaren daar een cent huur voor kregen.

Groot nieuws in Tirol

Dat de eigenaren en de voormalige exploitant van de vijf Oasis resorts in Oostenrijk met elkaar ruziën is groot nieuws in het wintersportgekke Tirol. Van staatsomroep ORF tot aan de Tirolel Tageszeitung, diverse media berichten over de kwestie. Tegenover Vorarlberger Nachrichten laat Klaus Schaller van de kredietbeschermingsvereniging KSV1870 eerder deze maand weten nog maar aan het begin te staan van de insolventieprocedure.

Voor dit verhaal namen we ook per e-mail en telefonisch contact op met Oasis Holding en haar CEO André Roelofs. Hem legden we ook een aantal vragen voor. Oasis en Roelofs hebben hier vooralsnog niet op gereageerd.