Achmea: Vraag van huurders biedt institutionele vastgoedbeleggers perspectief

De grote vraag van huurders naar duurzame, betaalbare woningen, zorgvastgoed en retailvastgoed op gewilde locaties biedt institutionele beleggers in vastgoed de komende jaren perspectief.

Voorwaarde is wel dat de rente niet verder stijgt. Dat blijkt uit de Outlook 2024-2026 van Achmea Real Estate, die vandaag is verschenen. De Europese Centrale Bank verhoogde de afgelopen jaren de rente om de economie en de inflatie af te koelen. Mede daardoor hebben de vastgoedmarkten een turbulent jaar achter de rug, constateert Casper Hesp, Director Investment Management bij Achmea Real Estate.

‘Tussen september 2022 en september 2023 is op de Nederlandse vastgoedmarkt circa 13 procent aan waarde verdampt,’ aldus Hesp. ‘Zo’n afwaardering in zo’n korte tijd is nog niet vaak voorgekomen.’ Hesp hoop dat de ECB de rente verlaagt in de tweede helft van 2024.

Mogelijkheden

Hesp: ‘Een lagere rente zal de vastgoedmarkten volgens ons verder stabiliseren. Daarmee ontstaan voor institutionele beleggers mogelijkheden om weer in te stappen.’ Hij noemt onderliggend de vraag naar duurzame, betaalbare woningen, passend zorgvastgoed en winkels nog steeds hoog.

‘Het draait meer dan ooit om verder verdiepen in de wensen van de doelgroepen van het vastgoed,’ zegt hij. ‘Zo wordt de consument van winkels selectiever en veeleisender. Dan moet het retailvastgoed daaraan tegemoetkomen. Bij zorgvastgoed zit die kwaliteit in goede werkomgevingen voor zorgmedewerkers en in passende huisvesting voor senioren, zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen wonen.’

Klimaat

Het belang van ESG neemt voor institutionele beleggers als Achema verder toe, volgens Hesp, zowel uit maatschappelijk als financieel perspectief. Hij denkt dat met het huidige tempo van verduurzamen Nederland de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs niet gaat halen. Ook EU-wetgeving op dit vlak wordt steeds strenger. Tegelijkertijd gaat de waardeontwikkeling van duurzaam en niet-duurzaam vastgoed steeds meer uiteenlopen, aldus Hesp. ‘Vastgoed is een beleggingscategorie waarmee pensioenfondsen bij uitstek het verschil kunnen maken.’

Laatste nieuws

Evenementen