Top-101 Beslissers 2020: Meer diversiteit met Sophie, Desirée en Heleen

Met de eigen onderzoeken wil PropertyNL laten zien wie waar aan het roer staat. Omdat die gronden zo verschillen, presenteren we aparte lijsten voor de diverse categorieën

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 31 januari 2020

De grootste asset manager CBRE GI wordt geleid door Sophie van Oosterom. Bij de grootste woningontwikkelaar staat Desirée Uitzetter aan het roer en zij hanteert tevens de voorzittershamer bij de projectontwikkelaarsvereniging Neprom. Een van de weinige echte gebiedsontwikkelaars, Amvest, wordt bestuurd door Heleen Aarts. De wereld van beslissers in vastgoed is daarmee niet meer synoniem met oudere mannen in blauwe pakken. Bij de private beleggers blijft Monique Maarsen als directeur van de kapitaalkrachtige belegger/ontwikkelaar Maarsen Groep de uitzondering op de regel. Veel vermogende vaders hebben liever een zaakwaarnemer van buiten de familie dan een dochterlief in de zaak. Dat gold voor de dochters van de overleden topbeslisser Dik Wessels, dat zal gelden voor de dochters van Van Herk en het past in de traditie van grootvader Maup Caransa (zie elders in deze editie het interview met de kleinzonen Maurits en Salo).

Onderzoeken
Dat blijkt allemaal uit de jaarlijkse PropertyNL Top-101 beslissers, die bestaat uit zes verschillende onderzoeken: beslissers bij bouwconcerns, woningontwikkelaars, ontwikkelaars commercieel, institutionele beleggers, private beleggers en financiers. De 101 wijst erop dat het meer zijn dan honderd. Door de verschillende onderzoeken kunnen personen op meerdere lijsten voorkomen en soms staan er meer beslissers bij één bedrijf.
In de PropertyNL Top-20 bouwconcerns kunnen de beslissers doorgaans tevreden zijn met omzet en winststijgingen. Bij de grootste van Nederland, BAM, is het concern als geheel zorgelijk, maar genereert Ronald Huikeshoven bij ontwikkelaar AM een forse winstbijdrage. Hij rukte op als tweede woningontwikkelaar in Nederland, na Walter de Boer/Desirée Uitzetter. Huikeshoven en de andere bazen van de woningontwikkelaars worden in de PropertyNL Top-25 Woningontwikkelaars gerankt op basis van PropertyNL-onderzoek naar aantallen gerealiseerde woningen. Zijn baas Rob van Wingerden is nummer één bij de PropertyNL Top-20 Bouwconcerns op basis van omzet uit het jaarverslag.
Bart Meijer van MRP komt op de eerste plaats in de PropertyNL Top-25 Ontwikkelaars van commercieel vastgoed op basis van gerealiseerde vierkante meters.
Sophie van Oosterom wordt op haar beurt beoordeeld op de euro’s van haar vastgoedportefeuille in de PropertyNL Top Beleggers. Bij institutioneel geld ligt de ranking ten grondslag aan het jaarverslag (2018).
De PropertyNL Top Private Beleggers wordt traditioneel aangevoerd door Redevco (Andrew Vaughan), maar de Kroonenberg Groep (Lesley Bamberger) rukt op met een portefeuille die in het derde kwartaal van vorig jaar de € 3 mrd aantikte. Dat is Nederland beduidend meer dan Redevco.
De PropertyNL Top Financiers is gerangschikt op basis van de hypothekenportefeuille in Nederland, waarmee Roel van der Bilt op één komt.

Marktleiders
Op elk criterium is iets af te dingen, maar het doel is lezers bewust te maken van de spelers op de markt. Er zijn duizenden partijen actief op de woningmarkt, maar gebruik de marktleiders Walter de Boer en Desirée Uitzetter van BPD of Ronald Huikeshoven van AM als referentie. Je kunt met iedere logistieke dienstverlener in zee, maar waarom niet iemand met aantoonbaar succes zoals David Hart? Je kunt een monumentaal pand veilen, maar je kunt ook direct naar Maarten Feilzer gaan van Zadelhoff, die levert met de Diamantbeurs het bewijs van zijn kunnen. Als je er als pensioenfonds weinig van bakt, zoals Roel Weimenga van het Philips Pensioenfonds, kijk dan naar partijen die met vastgoed wel de benchmark verslaan, zoals Dick van Hal van Bouwinvest.

Alles is relatief
Velen zullen de beslissers-ranking relativeren. Veel financiële instellingen zijn bijvoorbeeld keurslijven en rankings als deze tonen niet waar ze knellen. Zelfs Andrew Vaughan, met Redevco de grootste private belegger van Europa, heeft meerdere stakeholders gekregen, terwijl hij vroeger besliste na een telefoontje naar de familiebank Cofra van de Brenninkmeijers. Terwijl het geld tegen de plinten klotst, zijn Roel van der Bilt (Rabobank), Peter Göbel (ING) en Erik Steinmaier (ABN Amro) selectief. Hun beslissingen worden meer dan ooit gewogen en getoetst aan eisen toezichthouders. Achter de miljarden van Sophie van Oosterom schuilen institutionele beleggers die hun mandaat kunnen intrekken, en dan is het snel gedaan met de beslissingskracht. Allemaal relativeringen, maar de meeste criticasters willen maar al te graag volgend jaar figureren in de PropertyNL Top-101 Beslissers.