98 woningen in Rotterdams kantoor uit wederopbouw

Era Capital, Spacetolive Ontwikkeling en V8 Architects hebben de omgevingsvergunning binnen voor de transformatie van een kantoorgbouw aan de Westblaak in Rotterdam naar 98 woningen. 

Het gaat om een voormalig kantoorpand dat als onderdeel van de wederopbouw werd gerealiseerd aan de Westblaak 24-32, op de hoek met de Hartmanstraat. Het pand werd eind 2020 voor € 10 mln eigendom van Era Capital, zo blijkt uit gegevens van Kadaster.

Wederopbouwarchitectuur

Voor de Westblaak 24 werd in 1954 door de gebroeders Kraaijvanger een ontwerp gemaakt voor een kantoorgebouw voor de Eerste Hollandsche Levensverzekering Bank, inmiddels na heel wat tussenstappen opgegaan in ASR. Onderdeel van het pand is een gevelreliëf naar ontwerp van Louis van Roode genaamd ‘het gezin’. Bij wederopbouwarchitectuur zie je dergelijke "verbijzonderende" elementen wel vaker terug.  

Karakteristiek expeditiehof

Bij de transformatie van het pand wordt het redelijk ondiepe pand aan de achterzijde opgedikt, waardoor er zowel woningen aan de Westblaak als ook aan het karakteristieke expeditie-hof kunnen worden gerealiseerd. De begane grond behoudt haar retailfunctie aan de Westblaak. Aan de zijde van het expeditie-hof worden dubbelhoge werkwoningen gerealiseerd met ingangen aan het hof, waardoor het hybride karakter van het expeditie-hof wordt versterkt. 

Optopping

De oneigenlijke aanpassingen die in de loop van de tijd aan het kantoorgebouw zijn aangebracht worden verwijderd en de bestaande gevels aan de Westblaak en Hartmanstraat worden teruggebracht in originele staat. Wél krijgt het gebouw een optopping waarbij de huidige decoratieve pergola wordt vervangen door een constructieve, als drager van de twee nieuwe woonverdiepingen. Daarmee "groeit" het pand van 5.000 m2 naar 8.300 m2 vloeroppervlakte. 

Shake-hands architectuur

Als verbijzondering van de optopping is een rond element als ‘halo’ boven het kunstwerk ingetekend. V8 Architects zegt hierover:  'Het zet letterlijk een punt en vormt een eigentijdse interpretatie van het meest bijzondere aspect van de wederopbouw. Namelijk de ‘shake-hands’ architectuur, die een symbiose vormt van pragmatisme en ornamentiek.'

Oplevering van het nieuwe woongebouw is voorzien in 2025