NVM Business: Vierde kwartaal zag opnamestijging in kantoren en bedrijfsruimte

De Nederlandse markt voor commercieel vastgoed sloot 2021 af met een sterk vierde kwartaal.

In zowel de kantorenmarkt als de bedrijfsruimtemarkt steeg het opnamevolume – het  aantal m² dat in gebruik wordt genomen – met 25% ten opzichte van het derde kwartaal. Ook het opnamevolume van winkelruimten kende een flinke plus met 16%. Het beschikbare aanbod is bovendien afgenomen in vergelijking met een kwartaal eerder.

Dit blijkt uit de cijfers van NVM Business en uit een enquête onder NVM-Business leden die NVM-datadochter brainbay heeft onderzocht.

Sander Heidinga, voorzitter NVM Business: ‘De Nederlandse economie lijkt verder te herstellen en dat vertaalt zich duidelijk in een dynamische vastgoedmarkt. De gestegen opname in de kantorenmarkt laat zien dat de verhouding tussen kantoor- en thuiswerken nog in beweging is. Ook de winkelmarkt heeft geplust in de opnamevolumes. Bedrijfsruimte met een logistieke functie doet het erg goed.’

In het vierde kwartaal werd volgens NVM Business bijna 385 duizend m² kantoorruimte opgenomen, een toename van 25% in vergelijking met een kwartaal eerder. In alle grootteklassen steeg het aantal vierkante meters opgenomen kantoorruimte. Gebruikers vroegen vooral naar kleinschalige ruimte tot circa duizend m². Het aantal beschikbare vierkante meters kantoorruimte daalde tot 4,87 miljoen m², ruim 1,5% minder dan een kwartaal eerder. De daling tekent zich vooral af bij de kleinere en middelgrote kantoorruimten.

De vastgoedmarkt voor winkelruimte kende opmerkelijk genoeg gezien de coronabeperkingen een goed vierde kwartaal. Het opnamevolume steeg volgens NVM Business ten opzichte van het derde kwartaal met 16% tot 187 duizend m². Ook het beschikbare aanbod van winkelruimte daalde in het vierde kwartaal 2021 tot 1,38 miljoen m². Steeds meer winkelruimte verdwijnt van de markt om te worden getransformeerd tot woningen of niet-detailhandelsfuncties zoals bezorgdiensten. Ondanks het dalende beschikbare aanbod staat de winkelmarkt onder druk. 

Met ruim 1,95 miljoen opgenomen m² bedrijfsruimte kende de bedrijfsruimtemarkt een uitstekend vierde kwartaal 2021. Het zijn met name grote transacties van bedrijfsruimten met een logistieke functie van 10.000 m² en meer die de opnamecijfers stuwen. Het gros van de transacties heeft echter betrekking op kleine bedrijfsruimten. Makelaars zien een sterke vraag naar juist dit segment. Het is dan ook niet verwonderlijke dat het beschikbare aanbod opnieuw verder is afgenomen is, nu met 11% tot 8,4 miljoen m².

De vraag van beleggers naar commercieel vastgoed blijf zeer hoog. In het vierde kwartaal is voor € 3,9 miljard belegd in commercieel vastgoed, 5% meer dan het kwartaal ervoor. Door het ruim beschikbare kapitaal en de lage rentes blijft er veel vraag naar beleggingen in commercieel vastgoed. NVM-Business constateert dat veel particuliere beleggers actief op zoek zijn naar renderende investeringen in goed verhuurd kleinschalig vastgoed. Voorheen was deze groep  meer actief op de woningmarkt, waar momenteel maar weinig beschikbaar aanbod is. Ook grote (internationale) beleggers blijven zeer actief. Zij richten zich met name op hoge kwaliteit vastgoed op de beste locaties. Dat aanbod is niettemin zeer beperkt en dat drukt de dynamiek in de markt en leidt tot dalende aanvangsrendementen.