George Soros belegt in Nederlandse woningen

Woningcorporatie Vivare heeft ruim 600 woningen in de gemeenten Arnhem, Duiven, Westervoort, Renkum, Rheden en Overbetuwe verkocht aan QSP ESS, een investeringsmaatschappij van de Amerikaanse belegger Soros.

Woningcorporatie Vivare heeft ruim 600 woningen in de gemeenten Arnhem, Duiven, Westervoort, Renkum, Rheden en Overbetuwe verkocht aan QSP ESS, een investeringsmaatschappij van de Amerikaanse belegger Soros.

"Voor de huurders verandert er nagenoeg niets", stelt commercieel directeur Marin Friedrich van Hoen Vastgoedbeheer dat woningen in Nederland voor Soros beheert.

Het transactiebedrag bedraagt naar verluidt circa € 50 à € 60 mln. De huurstroom van deze portefeuille is niet bekend.

Soros heeft al meer huurwoningen in Nederland overgenomen. Het bedrijf zoekt beleggingen voor de lange termijn. Friedrich benadrukt dat het zeker geen durfkapitalist is. Op 1 maart veranderen de woningen van eigenaar. De verkoop zat al geruime tijd in de pen maar nader onderzoek was nog nodig van de Autoriteit Woningcorporaties. Deze heeft onlangs groen licht gegeven voor de overdracht.

De woningen in kwestie zijn een bonte mengeling van types en soorten variërend van eengezinswoningen tot appartementen en sociale huurwoningen tot woningen in de duurdere vrije sector woningen.

Directeur Eric Angenent van Vivare stelt dat de verkoop niet is ingegeven door financiële nood. Hij wil niet in gaan op de vraag wat Soros voor de woningen betaalt. Het kapitaal wordt opnieuw geïnvesteerd in de woningvoorraad van Vivare.

ABC Capital wil de betrokkenheid bij de transactie met Soros niet bevestigen, maar geeft desgevraagd aan dat de belangstelling van buitenlandse beleggers voor Nederlands residentieel vastgoed thans structureel wordt omgezet in concrete marktposities.

drs. Glenn Eduard MRE verantwoordelijk voor de vestiging Rotterdam van ABC Capital: ‘Naast een inhoudelijke publicatie over inhoudelijke ontwikkelingen op het gebied van de woningbeleggingsmarkt zullen wij binnenkort een aantal belangrijke transacties met buitenlandse investeerders bekend kunnen maken.’