Woonlasten stijgen in grote gemeenten

De gemeentelijke woonlasten voor meerpersoonshuishoudens met een koopwoning (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing min een eventuele korting op de totale aanslag) stijgen gemiddeld met € 52 (6,0%) tot € 925 per jaar.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 24 februari 2023

Vooral de onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt sterk, namelijk gemiddeld met 9,1% (€ 31). Dit percentage is gecorrigeerd voor de stijging van de huizenprijzen. De rioolheffing (4,8%; € 9) en de afvalstoffenheffing (4,5%, € 16) stijgen minder sterk.

Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2023 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo). Coelo onderzocht de tarieven van 39 grote gemeenten, waar 41% van de Nederlandse bevolking woont.

De sterke stijging van de gemeentelijke woonlasten voor woningeigenaren komt vooral doordat Amsterdam, Den Haag en Utrecht de ozb met meer dan 20% verhogen. In de overige grote gemeenten stijgen de woonlasten gemiddeld 3,5% (€ 31).

Huishoudens met een huurwoning betalen geen ozb aan de gemeente, maar wel afvalstoffenheffing en in sommige gemeenten rioolheffing. Gemiddeld betalen zij in 2023 hieraan € 414. Dat is € 13 (3,2%) meer dan in 2022. De lagere stijging voor huurders komt niet alleen doordat zij geen ozb betalen, maar ook doordat de rioolheffing voor huurders met 2,2% (€ 1) minder sterk stijgt dan die voor huiseigenaren.

Amsterdam en Den Haag verhogen de ozb onder meer omdat zij door de in 2023 ingevoerde nieuwe verdeelformule een lagere uitkering ontvangen uit het gemeentefonds. Het bestuur van Utrecht vindt de sterke ozb-stijging daar gerechtvaardigd omdat het vermogen van woningeigenaren (de waarde van de woning) sterker is gestegen dan de belasting op dat vermogen (de ozb).

Coelo is een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Het volledige rapport, met cijfers over alle afzonderlijke grote gemeenten, is te vinden op de website van Coelo, www.coelo.nl