URW put hoop uit VK

Unibail Rodamco-Westefield heeft slechts 66% van de over Q1 gefactureerde huur ontvangen.

Unibail Rodamco-Westfield (URW) is in het eerste kwartaal hard geraakt door de lockdowns. De bruto huurinkomsten van de winkelcentra van URW, goed voor 83% van de totale inkomsten, daalden het afgelopen kwartaal met 30,4%. Eerder meldde Wereldhave nog een daling van 25%. 

Gedurende het eerste kwartaal waren de winkelcentra gemiddeld 42 dagen gesloten, uitgezonderd essentiële winkels. In de VS, goed voor 41% van de totale huurinkomsten viel de daling met 21% nog mee. In het voor URW belangrijkste Europese land Frankrijk (24% van totale bruto huur uit winkelcentra) was sprake van een min van 36,1%. In de kleinere landen als Oostenrijk (-41,1%), Duitland (-46,4%) en het VK (-59,2%) vielen ook rake klappen. In Nederland, goed voor 3% van de totale bruto huur, was sprake van een inkomstenderving van 19,1%. 

De totale inkomsten van URW daalden met 40,8% tot € 567 mln. Vooral de inkomsten uit de evenemententak deed het slecht met een terugval van 83%. De huurinkomsten van de kantoren in Frankrijk halveerde. Daarnaast was sprake van een forse deuk in de inkomsten uit eigen ontwikkelingsprojecten. Van alle gefactureerde huur van winkels en kantoren tezamen over Q1 is nog slechts 66% binnen. Dat is wel beter dan de 61% over Q2 2020 toen ook veel winkels gesloten waren.

Ondanks de forse klap in het eerste kwartaal houdt het management van URW toch vertrouwen. Het put moed uit het feit dat de omzetcijfers van retailers in het VK, waar de meeste restricties inmiddels zijn opgeheven, een sterk herstel liet zien en in sommige centra zelfs boven pre-corona niveau uitkwam. In het VK bereikte het aantal passanten na heropening al weer 75% van het niveau in 2019.