Kantoorgebouw Nieuwevaart in Amsterdam wordt herontwikkeld

Het voormalig gemeentekantoor aan de Nieuwevaart in Amsterdam, tegenover het Scheepvaartmuseum ondergaat momenteel een complete metamorfose. Het 7140 m² grote pand wordt van binnen verbouwd tot een high end en duurzaam kantoorgebouw door de eigenaren, APF International en Angelo Gordon.

De huidige jaren 90 gevel zal volledig vervangen worden door een grotendeels transparante gevel, naar een ontwerp van Cruz y Ortiz (bekend van de renovatie van het Rijksmuseum). Het gevelontwerp sluit aan op het historische karakter van het gebouw en deze locatie. De gevel is door haar prominente plaats beeldbepalend. Met de nieuwe gevel wordt een bijdrage geleverd aan de verfraaiing van de Amsterdamse binnenstad. Gemeente Amsterdam heeft onlangs het werk vergund.

Binnen wordt de originele constructie van gietijzeren kolommen en houten balken weer in het zicht gebracht. Deze waren jarenlang verborgen achter verlaagde plafonds. Het atrium wordt dichtgemaakt, de liftbak verplaatst, het dak wordt compleet vervangen en de constructie grotendeels vernieuwd op bovenste lagen. Duurzaamheid en een gezond binnenklimaat waren de speerpunten voor het intallatieontwerp. Dat het pand uit 1880 meerdere verbouwingen heeft doorstaan is goed te zien aan de restanten van de bogen van de tweede gevel uit de jaren 50.

Het object is sinds eind vorig jaar in eigendom van een joint venture tussen APF International en Angelo Gordon. De herontwikkeling wordt begeleid door Peak Development. Het gebouw is volledig verhuurd aan een internationale partij. Beide eigenaren verwerven momenteel gezamenlijk een aantal kantoorgebouwen in Amsterdam welke het zal herontwikkelen naar een nieuwe toekomst.