Intertoys vraagt uitstel van betaling aan

Intertoys, de grootste speelgoedketen van Nederland, heeft dinsdag uitstel van betaling aangevraagd.

De circa 400 winkels blijven voorlopig open. Dat heeft de nieuwe eigenaar van Intertoys, het Britse opkoopfonds Alteri, bekend gemaakt. Als reden geeft Alteri aan dat een ingrijpende herstructurering noodzakelijk is om de keten overeind te houden. De omzet is in 10 jaar tijd gehalveerd, door de opkomst van internetwinkelen en prijsstunters. Vooral de decembermaand is tegengevallen. Volgens NRC wil de investeerder alweer af van de winkelketen. Tegenover NRC zegt directeur Roland Armbruster dat het bedrijf verlieslijdend is en dat er te veel winkelvestigingen zijn en te weinig online wordt verdiend.

In oktober 2017 maakte Blokker bekend zijn speelgoedketens Intertoys, Toys XL en Bart Smit te hebben verkocht aan Alteri Investors. De meeste Bart Smit winkels waren toen al omgedoopt tot Intertoys of afgestoten. Het jaar daarvoor werd bekend dat Intertoys en Bart Smit zouden worden samengevoegd tot één merk.
Intertoys werd in 1979 opgericht in Gouda en heeft in Nederland thans 286 eigen winkels en ruim 100 franchisewinkels. Bij de eigen Nederlandse winkels werken zo'n 3200 mensen. In Belgie heeft Intertoys 42 vestigingen, die buiten de uitstel van betaling vallen. De winkels in Duitsland zijn de afgelopen twee jaar allemaal gesloten.