Invesco Real Estate verwerft 172 appartementen in nieuwe woonwijk Zaandam

Invesco Real Estate heeft een wooncomplex met 172 appartementen verworven in het Houthavenkade-project in Zaandam. De aankoop maakt deel uit van een forward funding-structuur die eind 2025 voltooid is.

Het complex is verworven namens het European Living Fund van Invesco Real Estate. De verkoper en projectontwikkelaar is een joint venture van Porten Development en Ten Brinke. De laatstgenoemde treedt als algemeen constructeur op en realiseert de bouw van het wooncomplex, dat uit een mix van één- tot vierkamerappartementen met balkon bestaat.

Het gebouw voldoet aan de hoogste duurzaamheidsnormen, onder andere door aardwarmteopslag en zonnepanelen op het dak. Er wordt gestreefd naar een A++ energielabel. Alle appartementen worden aangeboden zonder huurbeperkingen.

Duurzame woonwijk

Het huidige bedrijventerrein aan de Houthavenkade in Zaandam maakt plaats voor een duurzame woonwijk met 710 appartementen. Het gebied wordt een schakel tussen de Havenbuurt, Het Eiland en de Russische Buurt en vormt een nieuwe entree naar het centrum van Zaandam.

Johan Korner, directeur van Porten Development: “Na zeven jaar ontwikkeling is project Houthavenkade klaar voor de start van de bouw. Het project, ontworpen door van Van Aken CAE, is een tijdloos ontwerp dat verwijst naar het industriële erfgoed van de Zaanse Schans en Zaanse huizen en straten.”

Tweede transactie in Nederland

Het European Living Fund van Invesco Real Estate, gelanceerd in augustus 2020, bestaat uit activa in heel Europa. Dit is de tweede transactie op de Nederlandse woningmarkt, na de aankoop van een complex van 154 appartementen in Amsterdam in 2021.

Bij deze transactie werd Invesco Real Estate geadviseerd door CMS, Drees & Sommer, Ernst & Young en Trust Realty Partners. Ten Brinke en Porten Development lieten zich adviseren door advocatenkantoor Lexence.