‘Voor Heimstaden in Nederland geen financiële noodzaak om uit te ponden’

De centrale bank van Zweden heeft zijn zorgen uitgesproken over de vastgoedsector. Volgens de Riksbank moeten vastgoedbedrijven hun schulden verlagen om problemen te voorkomen.

Verhuurders als Heimstaden verkochten omdie reden eerder al panden, aldus NRC, gaven nieuwe aandelen uit en hielden dividenden achter. De vastgoedsector in Zweden moet tot 2025 nog steeds meer dan € 23 mrd aan obligatieschulden herfinancieren.

Het Zweedse Heimstaden is ook in Nederland actief en heeft in een jaar of vijf een bezit opgebouwd van 13.500 woningen. De vastgoedbelegger maakte onlangs bekend in de komende jaren zo’n 12.000 van zijn ongeveer 13.500 huurhuizen in Nederland te willen verkopen.

Vijandig

Dit is volgens Heimstaden-woordvoerder Edward Touw niet ingegeven door problemen bij het moederbedrijf. ‘Ik kan niet voor onze branchegenoten in Zweden spreken natuurlijk, maar bij ons is er nog steeds geen dringende financiële noodzaak voor het uitponden in Nederland,’ zegt hij tegen PropertyNL. Macro-economische factoren zoals de hogere rente spelen over een rol, ‘maar in Nederland specifiek komt daar ook nog eens een onberekenbaar en vijandig politiek klimaat bovenop. Dat zorgt hier echt voor een perfect storm.’

Het is de spreekwoordelijke druppel die Heimstaden ertoe heeft gebracht vooral in Nederland woningen te verkopen. Touw: ‘Van alle woningen die we in heel Europa hebben aangemertkt voor verkoop, staat ongeveer 48% in Nederland – terwijl onze Nederlandse portefeuille maar iets meer dan 8% uitmaakt van onze totale Europese portefeuille.’

Laatste nieuws

Evenementen