‘Seniorenwoning lost woningtekort het snelst op’

De druk op de woningmarkt kan het snelst worden opgelost met de bouw van  seniorenwoningen. Een betere verdeling van bestaande woningen zal het huidige tekort waarschijnlijk grotendeels oplossen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 17 december 2021

Dat concludeerden drie hoogleraren gespecialiseerd in de woningmarkt in een discussie tijdens het onlangs gehouden lustrumsymposium 30 jaar Vogon (Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers Nederland).
De woningmarktprofessoren Peter Boelhouwer (TU Delft), Johan Conijn (emeritus, UvA) en Jan Rouwendal (VU) stelden dat een grote groep ouderen scheefwoont als wordt gekeken naar het woonoppervlak van hun woningen. Vaak zijn deze emptynesters blijven wonen in de gezinswoning waarin hun kinderen zijn grootgebracht. Door deze groep te verleiden naar een levensloopbestendig, passend huurappartement te verhuizen, kunnen eengezinswoningen worden vrijgespeeld voor kopers die nu slecht slagen op de woningmarkt.
Het is volgens de hoogleraren echter te vroeg om het adagium ‘bouwen, bouwen, bouwen’ helemaal los te laten. Totdat een goede manier is gevonden ouderen te verleiden hun ruime woningen te verruilen voor een seniorenappartement, draagt elke nieuwe woning nog steeds bij aan het verkleinen van het woningtekort. Een groot voordeel van het bijbouwen van juist seniorenwoningen is dat deze vaak ook passend zijn voor andere doelgroepen, zoals starters, studenten en young professionals.
In zijn inleiding stelde dagvoorzitter Boelhouwer dat de woningmarkt een aanjager is van de maatschappelijke ongelijkheid. Woningbezitters vergaren door de stijgende huizenprijzen vermogen dat zij kunnen inzetten om wooncarrière te maken, terwijl huurders steeds minder kans maken ooit een eigen woning te bezitten. Prijsopdrijvende fiscale cadeautjes voor huizenkopers, zoals de korting op de overdrachtsbelasting voor starters, de ‘jubelton’ en de hypotheekrenteaftrek, zouden snel moeten worden afgeschaft.