‘Miljard euro verdampt bij Blokker’

De afgelopen jaren heeft Blokker zeker een miljard euro verloren, zegt retailondernemer Michiel Witteveen in naar eigen zeggen zijn laatste interview ooit in het FD.

Witteveen werd in 2019 eigenaar van het Blokker-concern, waartoe ook het inmiddels ter ziele gegane BCC en Big Bazar -later verkocht aan Heerke Kooistra- en Intertoys, dat inmiddels de etalage staat, behoorden. Het bedrijf werd omgedoopt tot de Mirage Retail Group. Hij kreeg een Blokker dat financieel naar adem hapte in handen. Saneren was volgens hem een must.

“Ik ben best wel door het bedrijf gerausd”, zegt Witteveen tijdens een dinergesprek met het FD op de vroege maandagavond. “Er zijn heel veel mensen gesneuveld. Daar ben ik niet trots op, maar het moest echt heel erg anders. Nu komt een fase van bouwen. Nieuwe mensen, nieuwe ideeën.”

Witteveen kreeg naar verluidt bij de overname zo’n € 250 mln mee van de familie Blokker om de boel vlot te trekken. Voor die tijd waren er al honderden miljoenen euro’s in bedrijf gepompt  “Ik heb het nooit precies uitgerekend hoor, maar alles erop en eraan is bij Blokker wel een miljard euro verdampt. Toen ik ermee begon stond er al twee keer €330 mln verlies op de lat, en de vier jaar daarvoor was er ook al verlies. Toen is er ook nog een keer wat geld meegegeven.”

Spijt

Er waren wel eens momenten waarop hij spijt had van zijn aankoop. “Maar dat kan je natuurlijk nooit uitstralen. Ik moet er altijd in blijven geloven.” Blokker heeft volgens hem nu operationeel het break-even-point bereikt.

In Diner met het FD geeft Witteveen aan rustiger aan te gaan doen, zo met zijn zeventigste verjaardag in het vooruitzicht. Of dat gaat lukken, is maar de vraag. Voorlopig heeft hij zijn handen vol aan Blokker en als er een bijzondere uitdaging op zijn pad komt, gaat hij die niet uit de weg. “Als ze me bellen en vragen: wil jij lid worden van de raad van commissarissen van Ahold, dan zeg ik meteen ja.”