Groen licht voor 135 seniorenwoningen Alphen aan den Rijn

Woonforte gaat de nieuwbouw van 135 woningen voor senioren tussen Magnoliastraat en Bosparkweg in Alphen aan den Rijn voorbereiden. De corporatie bouwt het project in twee fasen: fase 1 met 67 appartementen en fase 2 met 68 appartementen.

Eerder heeft Gemeente Alphen aan den Rijn de wijziging op het Bestemmingsplan Magnolia vastgesteld. Na het positieve besluit van de Gemeente is er geen beroep ingediend bij Raad van State.

De nieuwbouw op de locatie tussen Magnoliastraat en Bosparkweg betekent het slopen van de huidige bebouwing. De huidige bewoners van 28 huurbungalows zijn vanaf begin 2022 op zoek gegaan naar andere woonruimte. Woonforte gaat deze woningen begin 2024 slopen. Op dit terrein komt een woongebouw met 67 seniorenwoningen, dat naar verwachting halverwege 2025 gereed is. De huidige huurders van de (gesloopte) bungalows én de huurders van het appartementengebouw hebben eerste keus op het verhuizen naar de eerste fase van de nieuwbouw.

Als fase 1 klaar is, gaat Woonforte meteen door met fase 2. Deze begint met de sloop van het oude gebouw met 58 appartementen. Als alles volgens planning loopt, gaat de bouw van fase 2 van 68 appartementen begin 2026 van start.

Prettig en veilig wonen

Zijdekwartier architecten uit Leiden heeft een ontwerp gemaakt met twee energiezuinige woongebouwen met elk een binnentuin. Zowel in de binnentuin als rond de twee woongebouwen staan 'elkaar ontmoeten' en veel groen centraal. De nieuwe huurwoningen zijn zeer energiezuinig en heel comfortabel. Ze liggen direct bij het Bospark.

Vleermuizen

Bij de voorbereiding van de nieuwbouwplannen heeft Woonforte een Flora- en fauna-onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek bleek de aanwezigheid van dwergvleermuizen. Daarom zijn eerder vleermuiskasten op het vlakbij gelegen gebouw Westerhove geplaatst om deze vleermuizen een andere nest- en verblijfplaats te bieden. In het ontwerp van de nieuwe woningen komen ook nieuwe vleermuiskasten.