‘Duurzaamste ziekenhuisgebouw’ van West-Europa opgeleverd

Het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc in Nijmegen heeft een Breeam Excellent-certificaat gekregen.

Het hoofdgebouw heeft een materiaalbesparende constructie, dunne vloervelden, veel prefab-onderdelen, 700 m² zonnepanelen op het dak, een WKO-installatie, waterbesparende maatregelen en verbruikt het geen fossiele brandstoffen. Daarbij is biophilic design toegepast en heeft het Radboudumc de eigen processen en facilitaire inkoop ingericht op basis van duurzaamheid en gezondheid. Alle ontwerpkeuzes en innovaties samen maken van het gebouw het duurzaamste ziekenhuis van West-Europa.

Dat zeggen het Radboudumc en EGM architecten die tekenden voor het gebouw. De ingebruikname van het nieuwe hoofdgebouw sluit een transitie naar een nieuwe zorgcampus na ruim 30 jaar af. In het 11 verdiepingen tellende gebouw – met een vloeroppervlak van circa 46.000 m² – is met veel daglicht en uitzicht, een groene en gezonde zorgomgeving verwezenlijkt.

In lijn met de visie van het Radboudumc – ingezet vanaf 2014 – staat er met de nieuwe campus één groot groen park dat patiënten, bezoekers, medewerkers en studenten samenbrengt. In een gezonde, bereikbare en innovatiestimulerende omgeving. De ingrijpende vernieuwbouw realiseert de wens om het aantal bebouwde vierkante meters te verminderen voor een efficiëntere, persoonlijkere en duurzamere zorg. Met het nieuwe hoofdgebouw als sleutel.