Ook Media Markt oriënteert zich op stadswinkels

In navolging van andere retailketens met grootschalige vestigingen lonkt ook Media Markt naar kleinere vestigingen in de binnenstad.

In navolging van andere retailketens met grootschalige vestigingen lonkt ook Media Markt naar kleinere vestigingen in de binnenstad.

Elektronicaconcern Media Markt wil volgens jaar stadswinkels openen, zo meldt directeur Barry Ruiven in het AD. Hij denkt nog aan een of twee grootschalige vestigingen in Nederland, maar ziet niet nog meer ruimte voor de grote winkels.

Media Markt volgt hiermee een trend die ook andere winkels volgen. Gamma opende in het najaar van 2014 al een kleinere vestiging van 1000 m² aan de Willen de Zwijgerlaan in Amsterdam. De testfase is nog niet over, zegt Gamma in het AD, maar het plan is de komende jaren tientallen van dit soort winkels te openen. Gamma wil dan ook kleinschalige vestigingen in dorpen openen.

Praxis opende in april dit jaar aan de Kinkerstraat 274 de 'Praxis Om de Hoek' van 260 m². Inmiddels is er ook een kleinschalige vestiging open in Rotterdam.

De ketens springen in op het verdwijnen van kleinere zelfstandigen uit het straatbeeld. Dat geldt niet alleen voor de ijzerwarenwinkels, verfspecialisten en elektronicazaken, maar ook voor de meubelzaken. Ikea opende vorige zomer een Citystore in Hamburg, een pilot voor een vestiging in de binnenstad. Het is echter geen kleinschalige vestiging, maar een winkel van 18.000 m² verspreid over vier verdiepingen.

De pilots van Media Markt, Gamma en Praxis in Nederland dienen om de ingezakte omzetten van de ketens weer te laten groeien. Vestigingen in de binnenstad zijn bovendien rendabeler dan vroeger omdat de huurprijzen lager zijn dan in het verleden.

Dat kleinere vestigingen in binnensteden en dorpen succesvol kunnen zijn, bewijzen de AH to Go's en kleinschalige Hema's. De huidige generatie nieuwe stadswinkels zal echter proberen een volledig assortiment te bieden door online te integreren in de winkel. Zo hangen er bij de Praxis touchscreens waarmee grotere niet in de winkel aanwezige producten online besteld kunnen worden.