IVBN: Huurrecht winkels moet veranderen

AMSTERDAM - De vastgoedsector wil meer maatwerk in huurcontracten met retailers. Daarom pleit de vastgoedsector voor een grondige vernieuwing van het huurrecht winkelruimte. PropertyNL Magazine nr. 8, 29 augustus 2014

AMSTERDAM - De vastgoedsector wil meer maatwerk in huurcontracten met retailers. Daarom pleit de vastgoedsector voor een grondige vernieuwing van het huurrecht winkelruimte.

PropertyNL Magazine nr. 8, 29 augustus 2014


In een gezamenlijke brief hebben vastgoedpartijen IVBN en Vastgoed Belang (ondersteund door Neprom, Forumvast en VGM NL) de minister van Economische Zaken gevraagd een actieve rol te gaan spelen om te komen tot een aanzienlijk flexibeler huurrecht winkelruimte.

Het huurrecht winkelruimte is circa 50 jaar lang niet substantieel gewijzigd, terwijl de detailhandel door internetwinkelen en de economische crisis een metamorfose heeft ondergaan. Er ontstaan steeds grotere verschillen tussen sterke en aantrekkelijke winkelgebieden en zwakke winkelgebieden waar de leegstand verder toeneemt.

De vastgoedsector wil met een flexibeler huurrecht meer ruimte voor innovatie en ondernemerschap in de sector. Centraal staat het streven om het winkellandschap weer veel aantrekkelijker en afwisselender te maken.

Vastgoedeigenaren moeten investeren om hun bezit aantrekkelijk te maken voor retailers en –dus- voor consumenten. Maar ook de retailer moet investeren in zijn formule. Het huidige (sterk de huurder beschermende) huurrecht prikkelt echter geen van beide partijen om te investeren om tot structurele veranderingen in het winkellandschap te komen, zo zegt de IVBN.

Vanuit de vastgoedsector zijn voorstellen uitgewerkt om het huurrecht aan te passen en op een verantwoorde wijze de transitie te kunnen maken. Deze voorstellen moeten uiteraard worden besproken met de retailsector en de andere bij vernieuwing van de winkelsector betrokken partijen.

De vastgoedsector wil die voorstellen ook bespreken met het ministerie van EZ en van Veiligheid & Justitie.