Retail en vastgoed praten verder over huurrecht winkelruimte

Tussen vastgoed en retail is de laatste maanden intensief gesproken over de belemmerende rol die het Nederlands huurrecht winkelruimte speelt om aantrekkelijke winkelgebieden te kunnen maken en leegstand aan te pakken.

Tussen vastgoed en retail is de laatste maanden intensief gesproken over de belemmerende rol die het Nederlands huurrecht winkelruimte speelt om aantrekkelijke winkelgebieden te kunnen maken en leegstand aan te pakken.

Dat heeft geleid tot een aantal afspraken die volgens de IVBN de komende drie maanden verder zullen worden uitgewerkt om te komen tot meer maatwerk en flexibiliteit op de huurmarkt. Deze afspraken zullen juridisch houdbaar moeten zijn.
Zo zullen er onder meer afspraken worden gemaakt over gewenst wederzijds investeringsgedrag, gericht op het investeren in de winkel(gebieden) door zowel huurders en verhuurders om die winkelgebieden aantrekkelijk te houden of te maken. Verhuurders én huurders zullen dan sneller kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden.

Marktconforme huren
Voorts zal bij een huurprijsaanpassing in een winkelpand naar meer marktconforme huren worden overgestapt. Nu is het zo dat als verhuurder en huurder er in onderling overleg niet uitkomen, gekeken wordt naar de huurprijs van vergelijkbare winkelpanden in de afgelopen vijf jaar.
Frank van Blokland, directeur IVBN: 'In zowel goede als slechte winkelgebieden leidt dat tot een demping van huurprijsaanpassing. Voor een verhoging naar de markthuur heeft de verhuurder echter nu geen juridische mogelijkheden. Terwijl een huurder wel een verlaging kan afdwingen door te dreigen het contract te beëindigen.
Een ander belangrijk element is dat de indeplaatsstelling weer gericht worden op de oorspronkelijke bedoeling van de wetgever, namelijk om echte bedrijfsopvolging en voortzetting van dezelfde winkel mogelijk te maken. Vastgoed en retail hebben er vertrouwen in dat verdere uitwerking in de komende drie maanden mogelijk is, onder leiding van het Ministerie van Economische Zaken', zo stelt Van Blokland.

20 acties
De Retailagenda is opgesteld door retailorganisaties en overheden met steun vanuit de vastgoedsector. IVBN en Vastgoed Belang hebben meegedacht met het opstellen van de agenda voor een toekomstgerichte retail, waardoor een twintigtal uiteenlopende acties zullen worden ontwikkeld. Volgens IVBN en Vastgoed Belang zullen er op lokaal niveau door marktpartijen gedragen keuzes gemaakt moeten worden welke retaillocaties toekomst hebben en welke niet.
Waar voor retail geen toekomst meer is zal door functiewijziging een oplossing moeten komen voor het teveel aan slechte meters in aanloopstraten en perifere detailhandelslocaties. Lokale eigenaren van vastgoed zullen gevraagd worden deel te nemen aan dergelijk lokaal overleg. IVBN en Vastgoed Belang vinden dat provincies een cruciale sturende rol zullen moeten oppakken om tot een goed detailhandelsbeleid te komen, waarin zowel de leegstand moet worden aangepakt, nieuwe retailmeters buiten de winkelgebieden moet worden beperkt en waarin toekomstbestendige winkellocaties versterkt moeten worden.