‘BAR voor logistiek vastgoed soms onder 7%’

Door de grote interesse van investeerders in hoogwaardig logistiek vastgoed nemen de geëiste bruto aanvangsrendementen af, tot zelfs onder de 7%.

Door de grote interesse van investeerders in hoogwaardig logistiek vastgoed nemen de geëiste bruto aanvangsrendementen af, tot zelfs onder de 7%.

Dit blijkt uit een research rapport van Industrial Real Estate Partners dat deze week is uitgekomen. Het makelaarskantoor werkt landelijk vanuit drie kantoren en is gespecialiseerd in industrieel en logistiek vastgoed. Voor grootschalige projecten met lange huurcontracten op A-locaties tenderen de bruto-aanvangsrendement naar 7% of soms zelfs net iets lager, zo blijkt uit het rapport.

Industrial Real Estate Partners ziet veel interesse in grootschalige pakketten met multi-let light industrial gebouwen. In dit segment werd voor meer dan € 300 mln geïnvesteerd, waarbij de geëiste rendementen wel een stuk hoger lagen dan op logistiek vastgoed. Ook hier bestond met name veel interesse bij buitenlandse investeerders.

Het beleggingsvolume in industrieel en logistiek vastgoed bereikte in 2014 een recordhoogte. Er werd voor bijna € 840 mln geïnvesteerd, ruim 70% meer dan in 2013. Het waren wederom de buitenlandse investeerders die grote aankopen deden in dit vastgoedsegment.

Ook de gebruikerskant is in het researchrapport uitgelicht. De totale opname in 2014 in industrieel en logistiek vastgoed was 1,2 mln m², circa 8% minder dan in 2013. De opname in logistiek vastgoed bleef met 900.000 m² op een gelijk niveau met 2013. Met name de regio West- en Midden-Brabant presteerde het best, met aansprekende transacties met Tesla, Coolblue en Forever21.