In het gebruik: Kantoorpaviljoens Artisjok en Distel in Haarlem

De kantoorgebouwen met de exotische namen Artisjok en Distel liggen aan de oude verbindingsweg van Amsterdam naar Haarlem, de N205, en direct naast NS-station Spaarnwoude. Tussen de paviljoens klimt een loopbrug omhoog over de N205 en wie met de bus komt wordt keurig voor de deur afgeleverd. Maar de haperende kantorenmarkt blijkt nog altijd roet in het eten te gooien voor ontwikkelaar Samanna Vastgoed uit Haarlem. Gepubliceerd in PropertyNL Magazine, 31 maart 2005

De kantoorgebouwen met de exotische namen Artisjok en Distel liggen aan de oude verbindingsweg van Amsterdam naar Haarlem, de N205, en direct naast NS-station Spaarnwoude. Tussen de paviljoens klimt een loopbrug omhoog over de N205 en wie met de bus komt wordt keurig voor de deur afgeleverd. Maar de haperende kantorenmarkt blijkt nog altijd roet in het eten te gooien voor ontwikkelaar Samanna Vastgoed uit Haarlem.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine, 31 maart 2005


door Annemieke Diekman

De eerste aanblik oogt rommelig, maar dat is voornamelijk te wijten aan de bouwwerkzaamheden die op grote schaal rondom de kantoorpaviljoens plaatsvinden. Ikea aan de overkant is net open, en er staan nog tal van kantoorontwikkelingen en infrastructurele aanpassingen op stapel.
Op de panden, die in 2003 zijn opgeleverd, valt qua uiterlijk weinig af te dingen. Ze hebben een opvallende architectuur en kunnen met enige fantasie zeker doorgaan voor een artisjok of een distel. Met een vloeroppervlak van ieder 900 m2 lijken de paviljoens bij uitstek geschikt voor kleine tot middelgrote bedrijven die niet graag in een anonieme kantoortoren willen zitten. Wie geen heel paviljoen kan of wil huren kan ook voor een of twee verdiepingen terecht.
Deze uitstekende bereikbaarheid en aantrekkelijke buitenkant heeft nog niet geleid tot enig enthousiasme bij huurders. De kantoorpaviljoens blijken bijna geheel leeg te staan. Dit verklaart wellicht de geringe animo van directeur Hans Pothof van eigenaar/ontwikkelaar Samanna Vastgoed om PropertyNL te woord te staan. Misschien is hij voorzichtig geworden door ervaringen uit het verleden. In oktober 2003 is de Artisjok namelijk korte tijd gekraakt geweest door Rood, de jongerengroepering van de SP. Na tien dagen zijn zij weer vertrokken omdat er een huurder in zou komen.

Huurders
Die huurder zou Cantorclin zijn, een landelijk opererende schoonmaakorganisatie. Wie schetst echter de verbazing als bij Cantorclin de secretaresse van Samanna Vastgoed de deur opendoet. Zij blijkt ook te werken voor de directeur van Cantorclin die niet aanwezig is. Het blijkt dat Samanna-directeur Hans Pothof een van zijn eigen BV’s Voorstende Vastgoed in het pand heeft gezet. Twee medewerkers op een vloeroppervlak van zo’n 300 m2: royaal, maar niet erg rendabel. De directeur van Cantorclin zou ook op deze vloer huizen en de tweede verdieping zou door het schoonmaakbedrijf worden gehuurd voor vergaderingen. Op een woensdagmorgen in een gewone werkweek is er echter helemaal niemand te bekennen. Navraag bij Cantorclin leert dat er waarschijnlijk een deal is gesloten. Cantorclin maakt schoon bij Samanna en doet de glasbewassing bij Distel en Artisjok om de panden voor huurders nog enigszins aantrekkelijk te houden. Als ruil ‘huurt’ het bedrijf een vergadervloer bij Samanna.
Het andere paviljoen, de Distel, staat nog helemaal leeg, op een antikraakwacht na die wat lelijke gordijnen heeft opgehangen op de bovenste verdieping. Volgens een passant die iedere dag langs het pand loopt heeft zich hier sinds de oplevering nooit een huurder laten zien. Een blik door de ramen op de onderste verdieping leert dat ook aan de stoffering weinig is gedaan. De betonnen trap vertoont nog de bekende grijze kleur, geen likje verf of vloerbedekking te bekennen.
Het rendement voor Samanna Vastgoed op deze paviljoens is tot nu toe dus nihil. ‘De paviljoens vormen inderdaad een flinke kostenpost’, zo wil de secretaresse wel beamen. ‘Het is de moeilijke markt. De kantoortoren van Imca hiernaast staat ook nog helemaal leeg.’ Over Papaver, het derde geplande kantoorpaviljoen zullen wij het verder maar niet hebben. Dat zal waarschijnlijk definitief op de tekentafel van de ontwikkelaar blijven liggen.