City Outlet Bad Münstereifel werkt als katalysator binnenstad

BAD MÜNSTEREIFEL - In de Duitse stad Bad Münstereifel opende 14 augustus een uniek winkelconcept: City Outlet Bad Münstereifel. Door Ronald de Blauw PropertyNL Magazine nr. 8, 29 augustus 2014

BAD MÜNSTEREIFEL - In de Duitse stad Bad Münstereifel opende 14 augustus een uniek winkelconcept: City Outlet Bad Münstereifel.

Door Ronald de Blauw
PropertyNL Magazine nr. 8, 29 augustus 2014


Verspreid over deze middeleeuwse stad in het hart van de Eifel zijn in bestaande panden 30 winkels te vinden met meer dan 40 merken die mode en accessoires tegen fikse korting aanbieden.
City Outlet Bad Münstereifel is ontwikkeld door drie lokale investeerders (Georg Cruse, Rainer Harzheim en Marc Brucherseifer) in samenwerking met ROS-Retail Outlet Shopping. Deze onderneming uit Wenen met vier voormalige managers van outletspecialist McArthurGlen als partner doet ook onder meer het shopping centre management en de verhuur.

Gerevitaliseerd
Bijzonder is dat in het stadje 60 kilometer ten zuiden van Keulen geen nieuw outletcenter met leegzuigende werking is gerealiseerd, maar dat de bestaande binnenstad is gerevitaliseerd. De investeerders kochten de afgelopen vier jaar panden op, renoveerden ze in een uniforme strakke stijl en wisten bekende merken als Puma, Bugatti, Gaastra, McGregor en Wellensteyn aan te trekken. Ook bijzonder is Lego Wear, dat een kledinglijn van de Deense speelgoedfabrikant Lego verkoopt.

Een City Outlet kan het antwoord zijn op de toenemende winkelleegstand in binnensteden en het is een nieuwe vorm van city branding. Wellicht is het concept ook toepasbaar op Nederlandse steden. In Nederland zijn alleen nieuwe outletcentra of uitbreidingen in voorbereiding, bijvoorbeeld in Zevenaar, Halfweg en Roosendaal, waar de leegstand in het centrum is opgelopen tot 19%. De keuze om te investeren in de bestaande stad is duurzamer.

Politiek correct
In Bad Münstereifel zijn bestaande gebouwen en monumenten behouden en gerenoveerd of gerestaureerd in overleg met de monumentenafdeling van de lokale overheid. ‘Dit concept is duurzaam en politiek correct’, aldus managing director Thomas Reichenauer van ROS-Retail Outlet Shopping. ‘Hiermee zetten we een volgende stap voor onze toekomstige merkenpartners. Het markeert voor de consument een belofte voor de outlet van de toekomst.’

De outletwinkels in Bad Münstereifel, variërend van 60 tot 800 m², liggen aan de 800 meter lange Wertherstrasse en rond de Klosterplatz. Net buiten de monumentale Orchheimer Tor is nieuwbouw gerealiseerd met zeven winkels. Het winkeloppervlakte van alle panden gezamenlijk meet ongeveer 12.000 m². Daarnaast maakt ook 4000 m² horeca deel uit van het project. Parkeren kan op drie parkeerplaatsen aan de rand van het centrum.

Voormalig McArthurGlen
Het winkelcentrummanagement is in ervaren handen. Reichenauer werkte eerder als landenmanager Oostenrijk bij McArthurGlen en Guido Assmann was regional marketing manager Noord-Europa. Hij was onder andere verantwoordelijk voor het winkelcentrum van McArthurGlen in Roermond. Gerhard Graf en Michael Haslinger hebben voor de outletspecialist als respectievelijk managing director en leasing director gewerkt in Duitsland en Oostenrijk. Het bedrijf heeft naast Bad Münstereifel nog drie andere outletcentra onder management: Soltau in Noord-Duitsland, Parndorf in Oostenrijk en Landquart in het kanton Graubünden in Zwitserland. Het laatstgenoemde winkelcentrum is eigendom van ING Real Estate & Others.

Voor de City Outlet in de Eifel is de branding en marketing nog belangrijker dan bij gewone outlets. Een informatiecentrum en informatiezuilen op straat met folders en een plattegrond dragen bij aan de herkenbaarheid. Ook zijn een VIP Club en een uitgebreide website in de lucht.